American Horror Story is terug! Een van de – naar mijn mening – meest opvallende en unieke series die op dit moment op tv te vinden zijn! Dit seizoen doet een nieuw en bijzonder personage haar intrede. Niemand minder dan Lady Gaga maakt haar televisiedebuut als creepy hotel eigenaresse!

AHSHpostAmerican Horror Story: Hotel is het vijfde seizoen van de serie en staat in tegenstelling tot de overige seizoenen enigszins in verbinding met het eerste seizoen Murder House. Het is jammer genoeg ook het eerste seizoen zonder villain Jessica Lange. De actrice heeft na vier seizoenen besloten de serie te verlaten. Ze was er naar eigen zeggen ‘klaar mee’.

Het plot draait om het raadselachtige Hotel Cortez in Los Angeles dat het oog van een onverschrokken rechercheur vangt. Hotel Cortez is gastheer voor American Horror Story: Hotelhet vreemde en bizarre en dat zijn ook de woorden waarmee we de eigenaresse – een bloed slurpende (nee geen vampier want ze bijt niet) en 115 jaar oude fashionista genaamd The Countess (Gaga) – kunnen omschrijven. In dit seizoen komt de dreiging van ‘The Ten Commandments Killer’; een seriemoordenaar die zijn daden rechtvaardigt in overeenstemming met de Bijbel. Ook waart ‘The Addiction Demon’ rond in het hotel die net als gelijksoortige demonen in andere seizoenen te luguber en schokkend voor woorden is.

De paden van de hotelbewoners en rechercheur Lowe (Bentley) kruisen elkaar als een bewoner van het hotel wordt vermoord American Horror Storydoor ‘The Ten Commandments Killer’. De moordenaar blijkt het op Lowe gemunt te hebben en dwingt de rechercheur om afstand te nemen van zijn gezin om hen op die manier te beschermen. Hij maakt kennis met de overige, vaste bewoners en werknemers van het hotel. Natuurlijk The Countess en haar (voorheen drugs verslaafde) minnaar Donovan (Matt Bomer) maar ook Donovan’s moeder Iris (Kathy Bates) en een barman die we leren kennen als Liz Taylor (Dennis O’Hare).

Ik ontdekte tijdens het kijken van de eerste twee afleveringen verschillende verwijzingen naar horrorklassiekers. Zo moest ik sterk denken aan The Overlook Hotel uit The Shining maar ook aan Se7en door de verwijzing naar de Tien Geboden. Er is op dit moment denk ik geen enkele serie op tv zoals American Horror Story. De serie leert je vanaf het eerste seizoen hoe je ernaar moet kijken met als resultaat een andere, bijna nieuwe vorm van waardering voor de gecreëerde kijkervaring.

Seizoen 1 t/m 3 zijn te bekijken op Netflix!