Een verhaal over een lieve jongen en zijn liefdevolle moeder. Tenminste… Zo lijkt het…

Bates Motel fungeert als een proloog voor Psycho, de horrorklassieker uit 1960 van Alfred Hitchcock die de boeken in gaat als een van zijn beste films. Voor wie de film (of het boek van Robert Bloch) niet kent: Psycho is het verhaal over Norman Bates. De eigenaar van een hotel die naar eigen zeggen samen met zijn moeder in het huis naast het hotel woont. Als een vrouwelijke gast in het hotel wordt vermoord door een vrouw (dit is ik denk een van de meest beroemde filmfragmenten ooit!) denkt hij dat zijn moeder de dader is en doet hij er vervolgens alles aan om het lijk te verbergen. Niets blijkt te zijn zoals het lijkt *** SPOILER ALERT *** (sorry maar ik kan in dit geval niet anders dan spoileren omdat ik op geen andere manier kan uitleggen waar Bates Motel over gaat). Norman’s moeder is al lang dood maar door een psychose heeft Norman een gespleten persoonlijkheid gekregen waarbij de tweede persoonlijkheid zijn moeder is. Uiteindelijk blijkt dat Norman de vrouwelijke gast heeft vermoord. Maar hoe is Norman zo geworden? Dat is waar Bates Motel in essentie om draait. We zien de jongere versie van Norman, samen met zijn moeder aan het begin van een voor hun nieuw leven.

bates motel

Plot

Norman Bates (Freddie Highmore) is een lieve maar ietwat vreemde jongen. Een nerd met een bijzondere aantrekkingskracht op vrouwen. Niet alleen de meisjes op school vallen in katzwijm door hem maar ook vrouwen zoals zijn lerares. Na het overlijden van zijn vader verhuizen Norman en zijn moeder Norma (Vera Farmiga) naar een klein stadje waar ze een hotel hebben gekocht. Tijdens een van de eerste nachten in het nieuwe huis gaat het vreselijk mis als de voormalige eigenaar inbreekt en Norma verkracht. Norman komt binnenvallen en slaat de belager knock out. Als hij bij begint te komen, vermoordt Norma hem en samen met Norman verbergt ze het lijk. Als de Sheriff van het stadje lucht krijgt van de vermissing moeten Norman en Norma alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat hij niet te ver graaft.

bates-motel-cast

 Cast

Zoals eerder genoemd zien we Freddie Highmore in de rol van Norman Bates. Freddie heeft zijn beroemdheid te danken aan de rol die hij speelde in Charlie and the Chocolate Factory in 2005. Norman wordt afgeschilderd als een ietwat vreemde maar vriendelijke tiener. Soms zien we ook een andere kant van Norman, hij heeft black-outs waarin hij erg gewelddadig kan worden en hij weet uiteindelijk niet meer wat hij heeft gedaan tijdens die momenten. Het grootste gedeelte van zijn leven is hij heel erg beschermd opgevoed door zijn moeder waardoor hij er soms een naïef beeld van de wereld en bijbehorende gevaren op nahoudt. Ook zien we dat hij in contact met anderen, vooral mensen van zijn eigen leeftijd, moeite heeft om zijn draai te vinden. Zijn relatie met zijn moeder wordt gespannen als Norman meer optrekt met zijn leeftijdgenoten. De enige vriendschap die zijn moeder wel goedkeurt is die met zijn beste vriendin Emma Decody (Olivia Cook).

Emma heeft taaislijmziekte en we zien haar dan ook met een zuurstoftank rondsjouwen. Ze komt oorspronkelijk uit Manchester maar het is haar gelukt om een Amerikaans accent aan te leren. Ze probeert zich te identificeren met de ongewone persoonlijkheid van Norman, zijn ingewikkelde verleden en vriendelijke karakter en ze valt snel voor hem. Norma ziet dit ook gebeuren en ze biedt Emma een baantje aan in het hotel om haar dichtbij Norman te houden en om haar soms van het nodige moederlijke advies te voorzien. Haar vriendschap met Norman komt onder druk te staan als Norman interesse krijgt voor een ander meisje op school.

Emma-norman

En dan is er natuurlijk Norma (Vera Farmiga). Vera Farmiga is overigens een van mijn favoriete actrices. Ze speelt vaak hele excentrieke en interessante rollen en dat is in Bates Motel ook weer het geval. We leren Norma in eerste instantie kennen als zorgzaam en over het algemeen heel vriendelijk, vooral tegen haar zoon. Daartegenover staat dat ze intens paranoïde en jaloers is. Ze doet er alles aan om Norman voor zichzelf te houden en steekt dan ook niet onder stoelen of banken dat ze een spuughekel heeft aan de vrienden (echte of ingebeelde) waar Norman mee omgaat. Nadat ze veel misbruik heeft ervaren in haar leven is ze ervan overtuigd dat zij en Norman een team vormen tegen de rest van de wereld. Die overtuiging wordt extra bekrachtigd als Norma’s vermeende bondgenoten voor haar gevoel haar vertrouwen schaden terwijl ze dit eigenlijk te danken heeft aan haar paranoïde en soms agressieve karakter.

En dus…

Is Bates Motel een spannende, intrigerende en meeslepende serie. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en dit wordt afgewisseld met de ontwikkeling van de verschillende personages en hun onderlinge relaties. De personages zijn, ieder op hun eigen manier en met hun eigen verhaal, bijzonder, geloofwaardig en interessant waardoor je meer over ze te weten wilt komen. Het verkennen van Norman’s donkere verleden in de wetenschap dat hij in de toekomst iets gruwelijks zal doen draagt ook bij aan de diepgang van de serie. Ik ben nieuwsgierig naar hoe het plot zich gaat ontwikkelen en weet in ieder geval dat Vera Farmiga’s acteerwerk reden genoeg is om te kijken.