Bij Zachs en mijn geboorte hebben onze ouders vast een paar keer opnieuw geteld: armen en benen, vingers en tenen. We waren volmaakt. Toch hadden ze moeite dat te geloven: niemand nam namelijk een loopje met het onderscheid tussen een Alfa en een Omega.
Niemand.

Cass en Zach werden tegelijk geboren en ze zullen tegelijk sterven. Een sterke Alfa- en een inferieure Omega-tweelinghelft – het enige wat ze delen is het moment van hun dood.

De Omega’s leven in afzondering, door hun familie verstoten zodra hun afwijking duidelijk wordt. Gedwongen om gescheiden te leven, worden ze wreed onderdrukt door hun Alfa-tweelinghelft. De Alfa’s vormen de elite. Zodra hun zwakkere broer of zus is verbannen, zijn ze vrij om een bevoorrecht en veilig leven te leiden zonder dat hun Omega-wederhelft hen in de weg zit.
Cass en Zach zijn aan de buitenkant allebei volmaakt: ze hebben geen ontbrekende ledematen, geen zichtbare ‘Omega-mutatie’. Maar Cass heeft een geheim, en niets zal Zach tegenhouden om dat te ontsluieren.

Ze hebben beiden het vermogen om de wereld te veranderen. De een zal de ander moeten verslaan om zijn eigen toekomstvisie verwezenlijkt te zien worden, maar als ze niet oppassen zullen ze allebei in deze machtsstrijd omkomen.

 

Het verhaal begint een spannende eerste zin waardoor het direct alle aandacht heeft en je vrij veel verwacht.
Echter komt dit boek alle verwachte spanning niet helemaal na. Ja, het boek heeft een zeer hoge spanningsboog, maar naar mijn idee weet Haig die niet helemaal strak te houden. Naarmate het verhaal vordert, zakt de spanningsboog in en wordt het verhaal langdradig.
Een beetje jammer, omdat je als lezer wel door wilt lezen. Er zijn namelijk heel veel onbeantwoorde vragen die erg belangrijk. Als lezer wil je dolgraag de antwoorden krijgen. Dat is het voordeel van dit verhaal. Je leest toch door, ondanks het langdradige middenstuk.

foto 2 (1)

Haig heeft wel erg goede personages ontwikkeld. Met de juiste diepgang en enige mysterie creeert ze interessante personages, die het doorlezen waard zijn. Al miste ik wel de echte gevoelens. Als lezer kan ik veel om personages gaan geven, maar bepaalde banden tussen personages voelde ik helaas niet.

De schrijfstijl van Haig is prettig en simpel met niet te lange zinnen. Ze hanteert een fijne vertelwijze, al heeft ze er een handje van om lange flashbacks te gebruiken. Dat is ook een minpuntje aan dit verhaal. Je wordt van het heden naar het verleden getrokken en weer hard terug geduwd. Dat maakt het soms verwarrend.

Al met al is Vuurpreek een goed boek. Qua concept is het absoluut met geen ander YA te vergelijken en daarom juist zo’n enorme uitblinker. De goede creatie van personages, concept en onverwachte wendingen maken het verhaal zeker waard om te lezen!

Sluit je aan bij het verzet tegen de Alfa’s en steun Cass en haar vrienden!
En maak kans op een eigen exemplaar van dit gave boek!

ster gevuldster gevuldster gevuldster half ingevuld

cover vuurpreekOriginele titel: Fire Sermon
Auteur: Francesca Haig
Serie: Fire Sermon #1
Genre: YA – Dystopia
Datum verschijning: oktober 2015
ISBN: 9789400504776
Uitgeverij: A.W. Bruna
Aantal pagina’s: 384

Wij bedanken uitgeverij A.W. Bruna voor dit recensie exemplaar!