Alina’s gave kan de wereld redden. Haar geheimen kunnen hem vernietigen. 

Schim en Schaduw heb ik ooit cadeau gekregen van een vriendin. Daarbij zei ze dat ik dit boek móest lezen en dat het echt iets voor mij zou zijn. Vaak heb ik dit boek in handen gehad en ik twijfelde dan iedere keer of het iets voor mij zou zijn.
Maar gezien die vriendin wel vaker goede leestips had, besloot ik daarop te vertrouwen.
Toen ik net zwanger was, ben ik begonnen in dit boek. Helaas kwam ik niet ver, omdat ik weinig zin had om te lezen tijdens de zwangerschap.
Ik las iedere keer maar een paar bladzijden, maar het boek kon me nog niet zo goed boeien. Ik wist toen even niet of het aan de hormonen lag of aan het boek zelf.
Na de bevalling heb ik het boek nog een kans gegeven en toen kon ik niet meer stoppen!

Het verhaal speelt zich af in Ravka, een wereld die – naar mijn inziens – wat weg heeft van Rusland en daaromheen liggende landen. Ravka wordt beheerst door een koning, maar volgens zeggen heeft de Duisterling de ware macht.
De wereld van Alina Starkov [hoofdpersonage] wordt goed geschetst door de auteur. Door de duidelijke omschrijvingen in het boek, waan je je in Ravka. Maar niet alleen de wereld van het boek wordt goed neergezet, ook de personages zijn overtuigend en geloofwaardig.
Hoofdpersoon Alina Starkov vertelt haar dramatische verhaal over hoe ze een Grisha wordt en (ook) in de ban van de Duisterling terecht komt.

De opbouw van het verhaal is erg goed. Het verhaal begint inleidend over Ravka, Grisha en de mysterieuze Duisterling. Er zitten verwachte en onverwachte wendingen in. Doordat het Grisha-leven voor Alina ook volkomen nieuw is, word je als lezer ook erg nieuwsgierig. Zijn de roddels waar? Wat wordt er van Alina verwacht? Wie is de Duisterling nu echt?
Van alle personages naast Alina, is de Duisterling het meest interessant. Hem wilde ik graag even uitpluizen: wie is hij? Wat wil hij? Is hij te vertrouwen?
Je weet het maar niet en lang zul je het ook niet weten. Toch, doordat hij zo mysterieus – en woest aantrekkelijk -, is hij wel heel erg interessant. Naar hem keek ik het meest uit.

Maar wat is een goede YA zonder een heerlijke driehoeksverhouding? Ook dit boek bevat de nodige romance – vooral voor Alina. Ik ga niet verklappen met wie, maar ik vond het heerlijk om te lezen!
Vooral omdat Alina niet direct een kant-en-klaar-meisje is. Wat ik daarmee bedoel is, is dat ze niet volledig cliché is en voorspelbaar. Ze doet en denkt vaak het onverwachte en dat maakt haar ook aantrekkelijk als hoofdpersonage.

Schim en schaduw is een heerlijk, aantrekkelijk en spannend boek met de nodige lach, traan en romance. Een boek voor iedere YA-fantasy liefhebber!

ster gevuldster gevuldster gevuldster gevuldster gevuld

Auteur: Leigh Bardugo
Originele titel: Shadow and Bone
Serie: Grisha #1
Genre: Young adult – Fantasy
Datum verschijning: ju
ni 2014
ISBN: 9780062008251
Uitgeverij: Blossom Books