Abrikoos is een veelgebruikt ingrediënt in de Midden-Oosterse keuken en combineert goed met munt. Naast munt gebruik je in dit recept ook koriander en peterselie. Van het rundergehakt maken we köfte. Het Perzische woord küfta betekent letterlijk vleesbal en het wordt veelal gegeten in Turkije, rondom de Balkan en in Noord-Afrika.

IngrediëntenVoor 4 personen
Volkoren couscous335 gram
Gekruid rundergehakt480 gram
Aubergine2
Verse koriander8 takjes
Verse krulpeterselie5 takjes
Verse munt8 blaadjes
Trio-cherrytomaten600 gram
Citroen1
Abrikoos4
Runderbouillon700 ml
Olijfolie6 el
Extra vierge olijfolie2 el
Peper en zoutNaar smaak

Gehakt of kruiden voor de köfte kun je bij de Turkse of Marokkaanse slager kopen. Zelf kruiden kan natuurlijk ook! Gebruik hiervoor geroosterde venkelzaadjes, komijn, korianderzaadjes, paprikapoeder, sumac en een beetje harissa voor een mooie rode kleur.

1. Bereid de bouillon en verwarm de oven voor op 150 graden

2. Meng de couscous met de bouillon in een saladekom en laat afgedekt wellen.

3. Kneed het rundergehakt en draai 4 köfteballetjes per persoon. Druk de balletjes plat. Snijd de aubergine in de lengte in plakken van maximaal 1,5 centimeter dik. Verhit 1/3 van de olijfolie in een grill- of koekenpan met deksel en bak de aubergine, eventueel in delen, 2 minuten aan elke kant op hoog vuur. Bestrooi met peper en zout. Haal daarna uit de pan en houd warm in de oven.

4. Verhit 1/3 van de olijfolie in een grill- of koekenpan en bak de köfte 3 minuten rondom op hoog vuur. Zet het vuur lager, dek de pan af en bak 5-6 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Haal daarna uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

5. Hak ondertussen de koriander, krulpeterselie en munt fijn. Snijd de cherrytomaten doormidden. Pers het sap van de citroen uit. Verwijder de pit van de abrikoos en snijd in dunne plakken.

6. Maak de couscous los met een vork. Voeg de cherrytomaten en het grootste deel van de verse kruiden toe.

7. Verhit de overige olijfolie in een grill- of koekenpan en bak de abrikoos 1 minuut aan elke kant op hoog vuur. Breng ondertussen de couscous op smaak met de extra vierge olijfolie, 1 el citroensap per persoon, peper en zout. Voeg daarna het grootste gedeelte van de abrikoos toe.

8. Verdeel de couscoussalade over de borden. Serveer de köfte bij de couscous en garneer met de overige abrikoos en verse kruiden. Besprenkel naar smaak met extra citroensap en extra vierge olijfolie en serveer met de aubergine.

Origineel recept uit een van de HelloFresh Original Boxen