Soms denk ik dat ik de laatste mens op aarde ben. Dat betekent dat ik de enige mens in het universum ben. Dat is onzin, ik weet het. Ze kunnen niet iedereen gedood hebben… nog niet.

De eerste golf: de wereld wordt gehuld in duisternis
De tweede golf: als je geluk hebt weet je te ontsnappen
De derde golf: als je pech hebt overleef je
De vierde golf: er geldt nog maar één regel – vertrouw niemand

Nu de vijfde golf eraan komt, is Cassie op de vlucht – voor Hen, de wezens die er menselijk uitzien maar het niet zijn. Zij die het land doorkruisen om eenieder te vermoorden die ze tegenkomen. Cassie gelooft dat er maar één manier is om te overleden: door alleen te blijven.  Maar dan ontmoet ze Evan Walker, de verleidelijke en mysterieuze vreemdeling die haar enige hoop is om haar vijfjarige broertje te helpen bevrijden. En haar enige hoop om zelf te overleden. 
Maar Cassie moet kiezen tussen vertrouwen en wanhoop, tussen verzet of overgave. Tussen leven… en dood.

Dit boek zag ik een paar keer voorbijkomen. Eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik ervan moest vinden als ik de flaptekst las of als ik de cover zag. Maar de hele tijd hoorde ik wel een stemmetje dat zei: niets voor jou.

Dus ik kocht het iedere keer niet. Toch is dit boek in mijn kast beland, omdat ik ht als verjaardagskado kreeg. Toen bleef hij heel lang op de plank staan, want nog steeds was er die stem: niets voor jou. Al hoorde ik wel enige twijfel. Was het echt niets voor mij?
Laatst viel deel 2 op de mat en toen dacht ik:oke, nu moet ik De 5e golf echt gaan lezen.

5e golf

Wat vond ik ervan?

De eerste paar hoofdstukken dacht ik: wauwww,INFODUMP! Niet normaal. Je wordt overgoten door informatie. Zoveel dat je niet weet wat je moet opslaan en wat niet.
90% van die informatie blijkt opslaanswaardig te zijn, blijkt later in het verhaal.
Het boek wordt spannender maar algauw blijkt het niet het actieverhaal te zijn wat je wel had verwacht. Er zit zoveel meer achter: een verhaal over moed, liefde, familie, durven loslaten maar ook juist voet bij stuk houden. Allemaal aspecten die dit sci-fi verhaal op een of andere manier realistisch maken.

Cassie is een pittige dame. Eentje naar mijn smaak. Ze leeft alleen, is de enige die nog over is. Ze weet dat er Anderen zijn, ze weet(vermoedt) ook dat er nog mensen leven. Ergens in kampen, maar ze heeft geen flauw idee hoe het eraan toegaat.
Het anderzijdse verhaal wordt verteld daar Ben Parisch, iemand die juist alles van dichtbij meemaakt.
Zowel Ben als Cassie zijn twee prettige hoofdpersonages, hoewel ze beiden totaal verschillend zijn, en stiekem toch hetzelfde.

De schrijfwijze van het verhaal is prettig gedaan. Soort van dagboekachtig – dat verklaart ook de infodump – waardoor je alle gevoelens en gedachten mee krijgt. Dat heb ik in dit verhaal als zeer prettig ervaren. Hierdoor gebeurt er in dit boek heel erg veel. Niet alleen in de buitenwereld, maar ook binnen in de personen. Je weet precies hoe of wat.
Fysiek en mentaal worden er verschillende strijden gevochten. Strijden waarin de personages alleen staan, maar toch ook weer samen. Ze zitten allemaal in hetzelfde schuitje, al beleven ze alles toch op een andere manier. Dat is ook het mooie aan het dit boek; hier zie je in dat iedereen dezelfde situatie heel anders kan ervaren dan jij.

De 5e golf is een geweldig verhaal. Een die je verwachtingen voldoet, maar ook totaal niet. En dat juist op een positieve manier!
Met het semi-open einde, snak je naar het vervolgdeel en kijk je uit naar wat Cassie, Ben en de (A)anderen te wachten staat.

 

ster gevuldster gevuldster gevuldster gevuld

 

cover 5e golf

Originele titel: The 5th Wave
Auteur: Rick Yancey
Serie: The 5th Wave #1
Genre: Young Adult – Sci Fi
Datum verschijning: september 2013
ISBN: 9789400502970
Uitgeverij: AW Bruna
Aantal pagina’s: 366