Gedurende de winter vind ik het lastig om mijn gezondheid op orde te houden. Het koude weer, zwaar eten en het gebrek aan zonlicht maken de kans op ziek worden groter dan tijdens warme, zonnige dagen tijdens de zomer. Voor mezelf is het in de winter belangrijk om meer te slapen dan ik normaal doe en mijn maaltijden aan te vullen met extra groenten en vitamines.

Griep

Voor de feestdagen bleef ik maar snotteren en hoesten maar het wilde niet doorzetten. Normaal verzet ik me er niet heel erg tegen maar met de feestdagen voor de deur kwam de griep me helemaal niet uit. Ik was veel te druk en deed er alles aan om niet ziek te worden. Dat kwam later wel. Om mijn verzet wat extra kracht bij te zetten ben ik op zoek gegaan naar welke superfoods je het beste kunnen ondersteunen als je je wat minder voelt. De zeven beste superfoods voor de winter zet ik hier voor je op een rijtje:

Knoflook

Die goeie, ouwe knoflook. Misschien ruikt je adem er na het eten niet zo fris door (even kauwen op een stukje verse peterselie zou dat moeten verhelpen) maar knoflook is je eerste superfood-wapen in de strijd tegen alledaagse gezondheidskwaaltjes als een verkoudheid. Knoflook beschikt over zowel antivirale, antischimmel en antibacteriële  eigenschappen.

Paddenstoelen

In paddenstoelen zit veel Vitamine D en het eten van die lekkere schimmelbommetjes ondersteunt je immuunsysteem.  Sommige soorten paddenstoelen staan bekend om het feit dat ze specifieke infecties bestrijden vanwege hun krachtige fytonutriënten.De meer exotische types zoals bijvoorbeeld shitake en reishi schijnen de meeste fytonutriënten te bevatten.

Fruit & Groenten

Vitamine A, C, en E ondersteunen allemaal je immuunsysteem en ze zijn verpakt in kleurrijk fruit en in groenten. Denk aan bosbessen, sinaasappels, spinazie, wortels en boerenkool.

health

Zink

Zink werkt niet alleen ondersteunend voor je immuunsysteem, het is nog zo’n superfood-wapen in de strijd tegen je verkoudheid of griep. Er zijn ontzettend veel voedingsmiddelen die zink bevatten; banaan, mandarijn, paprika, champignon en bietjes om maar wat voorbeelden te noemen.

Gember

In de Ayurveda wordt gember bestempeld als een universeel geneesmiddel tegen een reeks aan klachten als koorts, infecties van de luchtwegen en zelfs spierpijn. Het drinken van verse gember in heet water kan wonderen doen als je flink aan het hoesten en snotteren bent.

Astragalus Wortel

Ook wel bekend als vlezige hokjespeul. Tsja, je moet er maar op komen. Astragalus verhoogt de weerstand tegen ziekten in het algemeen. Meer specifiek werkt het antiviraal en antibacterieel en is het om deze twee redenen een ontstekingswerend kruid. Verder heeft Astragalus antitumorale werkingen; het helpt mee het ontstaan van kanker tegen te gaan. Ook beschermt het tegen stralingen die tot kanker kunnen leiden.

Kurkuma of geelwortel

In India staat kurkuma bekend als het ‘heilige poeder’. Kurkuma is een natuurlijk antibioticum en helpt goed tegen verkoudheid en keelpijn. Het specerij bevat sterke antioxidanten, het bestrijdt en remt virussen en bacteriën, het ondersteunt de spijsvertering, werkt bloedzuiverend en ontgift de lever. Het zou zelfs de groei van kankercellen remmen en preventief tegen Alzheimer werken.

Uiteindelijk heeft de griep me niet te pakken gekregen aan het eind van vorig jaar. Nu snotter ik weer dus ik ga deze tips nog een keertje voor mezelf toepassen want tijd om ziek te worden heb ik nog steeds niet 😉