Soms ontmoet je mensen in je leven waarvan je meteen het gevoel krijgt dat je ze mag. ‘De klik’ noemen we het vaak. Maar wat is die klik nu eigenlijk en waarom heb je met de ene persoon wel een klik en met de andere niet?

 

Als je iemand leert kennen duurt het normaal gesproken weken (misschien nog langer) voor je je echt op je gemak kunt voelen bij die persoon. Je bouwt een band op waarin je elkaars vertrouwen probeert te winnen en zoekt naar een gemeenschappelijke taal. Soms wordt dit proces echter versneld en lijkt het alsof die band tijdens de eerste ontmoeting al aanwezig is, het is bijna magisch.

“En wanneer een van hen zijn andere helft zal ontmoeten, de werkelijke helft van zichzelf, is het paar verloren in een verbazingvan liefde en vriendschap en intimiteit en men zal niet meer uit elkaars zicht verdwijnen, zelfs niet voor een moment.” ~ Plato

Omdat ik het geluk heb gehad een aantal van deze mooie, maar soms ook verwarrende, momenten te mogen beleven, leek het me interessant om eens wat meer onderzoek te doen naar wat die ‘klik’ nu eigenlijk is. In mijn zoektocht stuitte ik als eerste op het boek ‘De Magie van de Klik’ van Rom en Ori Brafman. Net als ik waren ook zij nieuwsgierig naar wat er achter ‘de klik’ zit. Al snel lezen we dat ‘de klik’ niet beperkt is tot een liefdesrelatie. Je kunt ‘de klik’ ook ervaren in een vriendschap of zelfs in een zakelijke relatie. Wanneer je deze klik ervaart met iemand wordt dit in het boek instant-intimiteit genoemd. Volgens Rom en Ori kunnen banden die gevormd worden door instant-intimiteit verrassend sterk zijn en een bepaalde richting aan de relatie geven die een leven lang kan blijven bestaan. Ook bleek uit onderzoeken dat er tussen de beide partijen veel meer sympathie heerste en dat ze veel meer waardering voor elkaar hadden ten opzichte van relaties waar er in het begin geen ‘klik’ was. Ze haalden het beste in de ander naar boven. De klik kan volgens Rom en Ori door z’n intensiteit veel verwarring met zich meebrengen en gevolgen hebben in je leven. Je omgeving vindt het maar raar en heeft vaak moeite met het accepteren van deze nieuwe relatie. Ik vond het interessant om te lezen, maar om te zeggen dat ik nu duidelijkheid heb over wat die klik nu precies is… Nee. Het boek verandert uiteindelijk in een soort handleiding over hoe je ‘de klik’ bij ieder willekeurig persoon kunt creëren, beetje jammer.

De magie van de klik

Als ik mijn zoektocht op het wereldwijde web doorzet, kom ik al snel in een meer spirituele hoek terecht. Soulmates, tweelingzielen, tweelingvlammen, tweelingstralen, zielsverwanten; ze zijn allemaal de revue gepasseerd. Kijken we naar het beeld dat wordt geschetst binnen de huidige popcultuur, dan zien we dat een soulmate vaak omschreven wordt als een ideale match, de perfecte partner. Als we echter naar de theorieën van veel new age bewegingen en vooral oosterse religies kijken, ontdekken we dat een tweelingziel helemaal niet zo romantisch hoeft te zijn. De tweelingziel wordt hier beschreven als de ultieme spiegel, degene die je aanvult en je helpt te groeien. Sommigen zijn gelukkig genoeg om een tweelingziel als partner te treffen, maar het schijnt dat dit in de meeste tweelingziel-relaties niet het geval is. De ontmoeting met je tweelingziel wordt omschreven als heftig en als niet te verklaren met het verstand. De omgeving van beide partijen kijkt met onbegrip naar de ontwikkeling van de relatie en heeft vaak moeite dit te accepteren. Veel tweelingzielen ervaren dan ook een continu spel tussen aantrekken en afstoten. Aan de ene kant willen ze niets liever dan bij elkaar zijn, maar de angst voor hoe de omgeving hierop reageert vormt vaak een belemmering.

9S_Quote_Whisper-Soul

Als we beide visies naast elkaar leggen, of we het nu over de klik hebben of het treffen van je tweelingziel, zien we dat de overeenkomsten groot zijn. Beide visies beschrijven een heftige ontmoeting tussen twee personen die niet te vergelijken is met andere ontmoetingen, een band die sterker is dan andere en twee personen die elkaar accepteren zoals ze zijn en die het beste in elkaar naar boven halen.

Nu ik beide perspectieven heb vergeleken ben ik ervan overtuigd dat ik zeker een aantal momenten van instant-intimiteit heb mogen ervaren. Of waren het toch zielsverwanten die ik heb mogen ontmoeten? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat ik blijf lachen om de verwarring, blijf leven in het moment en erop blijf vertrouwen dat alles met een reden gebeurt.

Meer lezen? Dat kan! Het eerste hoofdstuk van ‘De Magie van de Klik’ kun je op de website van Maven Publishing downloaden.