David Baldacci kennen we vooral als thriller kanon, het ene na het ander boek schudt hij uit zijn mouw. Sindskort waagt hij zich aan een ander genre: Young Adult. Aanschouw… ‘De Voltooiing’:

Schermafbeelding 2015-08-16 om 20.02.21De revolutie begint bij haar…

 De wereld waarin Vega Jane leeft, is heel duidelijk: iedereen heeft zijn eigen taak, iedereen kent zijn plek, iedereen gehoorzaamt. En niemand heeft ooit hun wereld verlaten, totdat Quentin Hermes spoorloos verdwijnt.

Wanneer Vega erachter komt dat haar mentor een kaart voor haar heeft achtergelaten, beseft ze dat er een veel groter geheim schuilgaat achter zijn verdwijning dan iedereen beweert. Een geheim dat angstvallig verborgen wordt gehouden door de machthebbers. Met gevaar voor eigen leven gaat Vega op zoek naar de waarheid. Over de wereld waarin ze leeft, over haar familie en over zichzelf…

 Deze omschrijving maakte mij nieuwsgierig! Zodra het boek binnen was, begon ik gelijk met lezen. Dit kon toch bijna niet mis gaan? En toch pakte het verhaal mij niet helemaal …. Ik leg je uit waarom.

Allereerst vind ik het stoer van Baldacci dat hij zich buiten zijn comfortzone bevind, dat kan ik alleen maar aanmoedigen. Wel denk ik dat hij zich iets te veel heeft laten meeslepen in wat momenteel hip is en van allerlei verhalen (o.a de Hunger Games) iets in zijn verhaal heeft meegenomen. Ik vind dat je kunt merken dat het verhaal niet af is of niet compleet genoeg is. Baldacci wil het je het idee geven dat het verhaal zich in een compleet andere wereld afspeelt. Hij doet dit onder andere door dingen andere namen te geven; Bitters (inwoners van het gebied) worden aangeduid als mannetje en vrouwtje, flinters zijn minuten, anni is jaar, de Zorg is het ziekenhuis en zo gaat het verder. Naar mijn idee creer je zo geen nieuwe wereld en dat vind ik een gemiste kans.

Het leukste van het boek vind ik de personages. Vega is een stoer meisje, dat zich niet laat kennen en niet laat ondersneeuwen door de andere Bitters, ook niet door de Raad (soort regering). Ze is erg avontuurlijk ingesteld en doet alles voor haar vrienden en familie. Delph, haar beste vriend, is ook gelijk jouw beste vriend! En de Raad, ha die zijn stuk voor stuk even cool en mysterieus! Kortom, Baldacci weet zijn personages zoals altijd goed uit te werken en neer te zetten. De dieren die zich in het Moeras verschuilen zijn ook top beschreven!

Enfin, ik vind het zeker geen slechte YA poging van Baldacci. Wel denk ik dat hij meer de tijd had kunnen nemen om zijn verhaal verder uit te werken. Voor mij is het hem nu gewoon net niet. Wel denk ik dat jonge, net beginnende YA lezers dit verhaal zeker kunnen waarderen! Oordeel zelf, want binnenkort kun je dit boek winnen op de site! Succes!

Bron afbeeldingen 1 2