‘We dachten dat het ergste voorbij was. Na tien jaar waren we eindelijk herenigd en ontdekten we de waarheid over ons verleden. We trainden en werden elke dag sterker. Maar we hadden nooit gedacht dat de Mogadoren een van onze eigen Gardes tegen ons op zou zetten. En nu is Acht dood. Ik zou alles doen om hem weer terug te brengen. Mijn hele leven ben ik al voor de Mogadoren op de vlucht – ze hebben alles van me afgenomen. Maar dat houdt nu op. De strijd gaat door, en ik zal niet rusten voor ik ze allemaal vernietigd heb.

Ze pakten Nummer Een in Maleisië
Nummer Twee in Engeland
Nummer Drie in Kenia
en Nummer Acht in Florida.
Ze doodden hen alle vier.
Ik ben Nummer Zeven
en ik zal hun levens wreken.’

Deel 5 van de Lorien Legacies, en daarmee de opvolger van ‘De val van vijf’, is een boek dat op zichzelf niet gemakkelijk te lezen valt. Er is zoveel gebeurd in de eerste vier delen dat af en toe een geheugensteuntje wel nodig is. Het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven, die van Nummer Vier (ook wel John), Nummer Zes en Ella. Wat ik erg leuk vond, is dat iedere ‘verteller’ een eigen lettertype heeft. Hierdoor leer je relatief snel te herkennen welk deel correspondeert met welk perspectief en raak je de draad niet zo snel kwijt.

In vergelijking met de eerdere delen vond ik het tempo van het boek wat prettiger. De acties volgde elkaar snel op en de vaart bleef er over het algemeen goed in. Het wisselen van perspectief hielp hier zeker in mee. Ook de plotwendingen (waarvan ik niks zal verklappen want ze zijn eigenlijk best wel heel erg tof), zorgden ervoor dat ik moeite had het boek neer te leggen. Bij eerdere delen had ik dit niet zo.

Ook met de diepgang en het uitdiepen van de relaties tussen de verschillende personages zit het wel snor. We komen een mooie liefdesdriehoek tegen, er vindt verraad plaats binnen de garde en de dood ligt altijd om de hoek. Wat ik wel af en toe lastig vond is dat er zo enorm veel personages zijn, waarvan ik van een aantal de naam niet eens uit zou durven spreken. Het wordt soms lastig om je voor de geest te halen wie nou wie is, en vooral welke Erfgaven zij ook alweer beschikken. Het gebruik van nummers om individuen aan te duiden stuit me hier een beetje tegen de borst en zorgt ervoor dat ik vaak moeite heb werkelijk een band op te bouwen met een personage.

Al met al is deel 5 van de Lorien Legacies, De Wraak van Zeven, zeker de moeite waard. De plotwendingen komen uit onverwachte hoeken en dat werkt zeer verfrissend en verslavend. Wel raad ik je aan om vooral deel 1 tot en met 4 even door te nemen op bijvoorbeeld Wikipedia, dit bespaart je een hoop verwarring en zorgt ervoor dat je makkelijker in het verhaal komt. Deel 6 van de Lorien Legacies komt op 1 September uit in het Engels en zal The Fate of Ten gaan heten. De Nederlandse vertaling wordt in het voorjaar van 2016 verwacht.

 

ster gevuldster gevuldster gevuldster half ingevuld

wraak van 7Originele titel: The Revenge of Seven
Auteur: Pittacus Lore
Serie: De Loriënkronieken #5
Genre: Young Adult –Sci Fi
Datum verschijning: mei 2015
ISBN: 9789400505476
Uitgeverij: A.W. Bruna
Aantal pagina’s: 256

Wij bedanken uitgeverij A.W. Bruna voor het toezenden van dit recensie exemplaar.