Calling all Marvel fans! Vreemde eend in de bijt Deadpool heeft zowaar een eigen film gekregen en boy; wat een verrassing! Ik ben groot Marvel fan, heb veel comic books op zolder liggen en heb menig tekenfilmserie gezien in de afgelopen jaren maar dat Deadpool een eigen film zou krijgen, heb ik totaal niet zien aankomen.

Deadpool is namelijk niet je standaard superheld. Helemaal niet zelfs. Als hij niets meer te verliezen heeft door terminale kanker meldt Deadpool zich aan voor het Weapon X programma waar hij kunstmatig wordt gemuteerd met het DNA van Wolverine. Door de aanwezige kankercellen gaat de mutatie alleen niet helemaal volgens plan waardoor hij verminkt en – op z’n zachtst gezegd – mentaal onstabiel raakt. Uitgerust met een naar mijn mening goed gevoel voor humor, twee zwaarden en heel wat vuurkracht gaat hij op zoek naar de man die verantwoordelijk is voor zijn verminking.

deadpool

Ik was afgelopen zondagmiddag uitgerust met een bak popcorn en een grote Coke Zero toen ik eindelijk kon neerploffen om Deadpool te bekijken in de Dolby Cinema zaal van de Vue bioscoop. Ik moet even kwijt dat Dolby Cinema (alleen bij Vue Eindhoven en Hilversum!) een ervaring op zich is. Het geluid is kraakhelder en het beeld ultrascherp. 3D kan ik niet zo goed zien – valt dus altijd tegen – en dit is een top upgrade voor de standaard 2D voorstellingen. Oh en de beenruimte! Heerlijk zo’n relaxte zit!

Terug naar de film. Ryan Reynolds speelt Wade Wilson, een voormalig Special Forces soldaat die de kost verdient als en soort van one-man knokploeg die bijvoorbeeld stalkers een koekje van eigen deeg geeft. Of, zoals Wade het zelf zegt: ā€œIā€™m just a bad guy who gets paid to fuck up worse guys.ā€ Overigens is het de tweede film waarin Ryan Reynolds een superheld speelt. Eerder speelde hij de hoofdrol in de naar mijn mening slechte verfilming van The Green Lantern.

deadpool2

In een bar leert hij de liefde van zijn leven, dame van plezier Vanessa, kennen. Na een stomende scene (volgens mij heb ik nog nooit zoveel naakt gezien in een superheldenfilm) vraagt hij Vanessa ten huwelijk. En dan ontdekt hij dat hij terminale kanker heeft.

Wade verlaat zijn geliefde Vanessa en meldt zich vrijwillig aan voor een experimentele ingreep waarna hij zou moeten genezen van zijn ziekte. Er wordt hem alleen niet verteld dat marteling ook onderdeel uitmaakt van de ingreep. De ingreep slaagt uiteindelijk waardoor Wade zijn superheldenkrachten krijgt maar daarbij ook nog eens compleet verminkt raakt. Wade ontsnapt en zweert wraak aan de mensen die hem dit hebben aangedaan. Vanaf dit punt gaat de film verder zoals je zou verwachten.

Qua plot heeft Deadpool je niet zoveel te bieden. De boog is voorspelbaar, de slechteriken ben je snel vergeten en de big finale is relatief klein. Deadpool is extremer als het op het geweld aankomt – hij verkiest zwaarden en vuurwapens boven zijn vuisten – maar waar de film echt baanbrekend is, is in de toon. Flamboyant en vulgair. Deadpool heeft de vorm van een superhelden film maar de ziel van een Danny McBride flick.

Al met al was het voor mij als superhelden liefhebber een vermakelijke en op bepaalde momenten verrassende film. Dit laatste vooral door de humor, het hoge gehalte geweld en de grafische elementen (geen overdreven bloedspetters maar een soms ik-ril-over-mijn-hele-lijf realistische weergave). Als je van zwarte humor houdt en van een superheld die vooral over zichzelf praat dan is Deadpool een echte aanrader!