Naast de ‘Lege vallei’, de sterftegrond van de Draken, staat de Drakenburcht. Hier wordt elk jaar een Proeve gehouden. Fenna doet dit jaar een poging en slaagt. Tijdens haar opleiding blijkt ze uitzonderlijk sterk te zijn en ze wordt geselecteerd om Drakenzieler te worden.
Wat Fenna niet weet is, dat de Drakenburcht en het Koningshuis achter de schermen jacht maken op een mysterieuze groepering die zichzelf ´De Kring´ noemt. In deze samenleving, waar Draken en mensen al honderden jaren in harmonie samenleven, slacht de Kring op gruwelijke wijze de ene na de andere Draak af en steelt hun zielen.
Het verraad bereikt ook de Drakenburcht. Tijdens een gevaarlijk ritueel wordt Fenna in de val gelokt. Ze weet zich echter met haar geest vast te klampen aan de ziel van haar monsterlijke belager.
Fenna kan niet meer gered worden, dat beseft ze. Maar ze kan in de haar nog resterende tijd wel van doorslaggevend belang zijn in de komende strijd. Helaas blijkt de tegenstander vele malen sluwer dan gedacht…(bol.com)

De laatste tijd lees ik behoorlijk veel fantasy. Auteur Cocky van Dijk dacht dat haar boek misschien iets té high fantasy was, toch stuurde Zilverspoor een exemplaar naar me op.
Het begin van Drakenzieler is veel belovend. Mysterieus en het eerste hoofdstuk is een mengelmoes van “er middenin vallen” en “een rustig begin”. Dus je wordt een beetje geïntroduceerd, maar je valt eigenlijk ook wel midden in een mysterieuze actie. Daardoor werd ik erg nieuwsgierig naar de rest van het verhaal.

Het verhaal kun je in feiten opdelen in twee.
Ik ga niet verklappen waarom, maar je merkt wat ik bedoel zodra je het boek gaat lezen. En je zult ook een verschil merken tussen die twee delen. Tenminste, dat viel mij heel erg op.

In het eerste deel van het boek zijn de personages erg vaag en oppervlakkig. Er wordt onduidelijk gebruik gemaakt van tijdsprongen, waardoor de personages opeens veel verder vooruit zijn, dan jij als lezer bent. Voor jouw gevoel kennen ze elkaar nog maar kort, maar ondertussen zijn zij al maanden verder. Een beetje jammer, want hierdoor kon ik bepaalde gebeurtenissen, acties en woorden totaal niet begrijpen. Ook hangt er in dit verhaal vrijwel geen spanning, maar wel een zekere mysterie. Die zorgt ervoor dat je toch door blijft lezen, ondanks de snelheid van de tijd en de oppervlakkigheid van personages en diens relaties onderling. Want doordat je de tijd niet krijgt om in de hoofden van de personages te zitten, ga je hun relaties onderling ook niet begrijpen. Je kunt niet met hen meeleven en dat stoorde mij best wel.
De tijdsprongen zijn toch wel de punten waaraan ik me het meest heb gestoord. Hierdoor leerde ik de personages niet kennen, maar ook de wereld waarin ze leefden bleef voornamelijk vaag in het eerste deel.

Het tweede deel van het boek brengt daar enorm veel verandering in. Hoewel het onbegrip bij mij wel een beetje bleef hangen, kreeg ik nu wel de kans en de tijd om in de hoofden te kijken van de personages. Je leerde ze veel beter kennen, maar voor mij was het helaas niet genoeg. Ik bleef continu denken: “maar ik ken jou helemaal niet.” Ik kan daarom ook totaal geen mening geven over de karakters van de personages, alleen maar dat ik ze oppervlakkig vind en dat vind ik jammer.
De setting van de wereld en hoe alles in elkaar steekt werd ook een stuk duidelijker in dit verhaal, waardoor je toch wel opgezogen werd in de wereld van personage Fenna.

En dan nu wat pluspunten, want die zijn er ook!
Drakenzieler is een zeer origineel concept. Ik houd wel van verhalen met draken, maar zoals de auteur deze heeft neergezet, ben ik ze nog niet eerder tegengekomen. Ook de setting van de wereld is erg goed neergezet; luguber, mysterieus en onheilspellend. Erg interessant om daar voor een tijdje in rond te dwalen. De wereld wordt namelijk erg goed beschreven en je waande je echt in de Drakenburcht en alle andere omgevingen in de wereld van personage Fenna.
De fantasy-aspecten zijn zeer zeker aanwezig en Cocky van Dijk heeft daar heel goed gebruik van gemaakt.

Ook zijn er plotwendingen die je niet verwacht. Voornamelijk het einde, waardoor je weet dat er een vervolgdeel gaat komen, hoewel dit boek op zich best een stand alone had kunnen zijn. Het einde is geheel onverwachts en dat geeft het verhaal een extra twist.
Daarbij is het boek zeer vlot geschreven en hanteert Cocky van Dijk een heerlijke schrijfstijl. Ze is een echte “show, don’t tell-er” en dat maakt het boek nóg aantrekkelijker.

Voor de liefhebbers van high fantasy is Drakenzieler een aanrader. Helaas voor mij liep ik door de tijdsprongen en het eerste deel van het verhaal te veel achter op de personages om werkelijk van ze te kunnen genieten. Maar wie weet stoor jij je er minder aan.

ster gevuldster gevuldster gevuldster leegster leeg

Auteur: Cocky van Dijkcover spiegelgeest
Originele titel: Drakenzieler
Serie: Spiegelgeest #1
Uitgever: Zilverspoor
Genre: Fantasy
Datum uitgave: mei 2014
Aantal pagina’s: 356
ISBN: 9789490767679

Wij bedanken uitgeverij Zilverspoor voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar!