Long Live Evil – Alle schurken van Disney zijn terug!

Cruella de Ville, de boze koningin uit Sneeuwwitje, Jafar, Maleficent… iedereen weet hoe de traditionele Disney-verhalen aflopen, maar waar zijn de schurken nu? Maak je borst maar nat want ze zijn druk bezig met gemene plannen maken. De bekende schurken uit de Disney-klassiekers zijn met hun kinderen verbannen uit het koninkrijk Auradon naar Dwaaleiland. Hun kinderen Mal, Evie, Jay en Carlos zijn al net zulke onruststokers als hun gemene ouders. Ze zijn druk bezig snode plannen te beramen om weer aan de macht te komen in Auradon.

 

Toen ik klein was, begon mijn liefde voor Disney en ik ben er nog steeds dol op. Ik schaam me dan ook totaal niet om toe te geven dat ik nog steeds Disneyfilms kijken – geanimeerd  maar ook live action.

Het boek Dwaaleiland van Melissa de la Cruz sprak mij daarom ook erg veel aan.

De Disney Villains hebben tienerkinderen en daar gaat dit verhaal natuurlijk over.
Het boek past bij de nieuwe Disneyfilm – Descendants, al is het verhaal van het boek wel een tikkeltje anders dan de film  als ik de trailer mag geloven.

Dit boek zou ik zelf ook geen YA noemen, omdat ik vind dat deze te kinderlijk is geschreven. Er wordt gezegd dat de personages ca. 16 jaar zijn, maar daar vond ik ze niet naar gedragen. Ik vond ze jonger, een jaar of 13 zou ik ze geven. Ook qua uitdaging vond ik het verhaal niet YA-waardig.

Je zou misschien kunnen denken: maar het is een Disney-verhaal?
Dat klopt, maar toch vond ik het te kinderlijk om het YA waardig te vinden.

Dat even terzijde, want het boek is wel leuk.
Juist. Leuk. Want spannend is het niet zo zeer. Niet op een YA-manier, maar voor de jeugdigen zou het boek wel spannend kunnen zijn. En ik denk voor kinderen ook wel, maar dan spraak ik al gauw over kinderen zoals mijn neefje van elf jaar oud. En de reden dat ik hem niet YA-waardig vind, is misschien ook wel de reden dat ik er helaas niet uit heb gekregen wat ik ervan had verwacht.

Het verhaal zelf heeft een spanningsboog die helaas niet zo’n denderend climax heeft. Hij wordt opgebouwd en vrijwel laat – ik denk net over  de helft – moet zogenaamd de werkelijke spanning beginnen.
Maar alle spannende dingen worden te snel en vluchtig afgeraffeld.

De personages zijn oppervlakkig. Dit komt doordat het boek redelijk dun is en er vier hoofdpersonen zijn. Dus het is wel begrijpelijk dat er weinig mogelijkheden zijn om de personages op het juiste niveau uit te diepen. Jammer, want er had zoveel meer in kunnen zitten. Daarnaast is de personage ontwikkeling cliche – ik ga niet vertellen waarom want dan geef ik te veel spoilers weg.

Dit boek geeft met het gevoel van het niveau van de huidige Disneyseries op televisie. Beetje jammer, er had zoveel meer in kunnen zitten.

Toch heb ik wel genoten van dit boek, maar ik denk dat Disney daar gewoon bij mij standaard een pluspunt in heeft.

ster gevuldster gevuldster gevuldster half ingevuld

Cover DwaaleilandAuteur: Melissa de la Cruz
Genre: Young Adult –Fantasy
Datum verschijning: juli 2015
ISBN: 9789000346295
Uitgeverij: Unieboek Spectrum – Van Goor
Aantal pagina’s: 264

Wij bedanken uitgeverij Van Goor voor het toezenden van dit recensie exemplaar.