Je kan gemakkelijk doorschrijven bij maanlicht als er heel veel ideeën in je hoofd rondspoken. Ken je dat gevoel? Dat je niet kan rusten voordat je alles opgeschreven hebt? Dat kan je ook gebeuren als je totaal uitgeput bent na een dag hard werken. Zodra je lichaam op gang komt, begint de creativiteit te stromen. Schrijf snel al je ideeën op, want anders ben je ze kwijt.
Idee
Soms kan je midden in de nacht wakker worden met een idee voor het boek of voor een volgend boek. Schrijf het idee direct op en zelfs aanverwante onderwerpen. Maar pas op want je kan algauw een uur aan het schrijven slaan en wordt je een nachtuil. Je krijgt niet genoeg slaap en de volgende dag ben je uitgeput.

Edit
Bij de laatste edit ben je vaak bezig tot in de vroege uurtjes omdat je vrij weinig tijd krijgt van de uitgeverij. Alle fouten moeten uit het manuscript. Je moet je boek laten nalezen door een ander persoon. En als je pech hebt, gaat er iets mis tijdens dat verbeteren. Dan kan je zelf alle aanpassingen maken in je boek. En dat kost ontzettend veel tijd. Het bezorgt ook stress, zeker als je vlak voor de deadline zit. Nachtenlang zal je bezig zijn met het boek. Je valt uitgeput in je bed neer eens het manuscript naar je uitgever opgestuurd is.
Tweede boek
Het idee voor mijn tweede boek kwam tijdens het tv kijken. Zo zie je maar dat inspiratie op elk moment kan toeslaan. Het is wel heel uitputtend om tv te kijken en te schrijven. Maar als de beelden die je op tv ziet je inspireren, dan is het zo. Er bestaat jammer genoeg nog geen uit knop voor je hersenen. En soms blijf je zo uren zitten. De inspiratie blijft komen en je blijft schrijven (zelfs tot ’s nachts). Je vingers vliegen over het toetsenbord en je verliest de tijd uit het oog. Uiteindelijk stop je met schrijven omdat je vingers pijn doen. Erna voel je je helemaal uitgeput en zou je liefst tien uur aan één stuk slapen.

sk4