Sinds een aantal maanden volg ik het Paleo-dieet. In Amerika is het een hype en langzaamaan beginnen ook steeds meer Nederlanders met het dieet. Een dieet is eigenlijk niet de juiste omschrijving van Paleo. Maar wat is het dan?

Met Paleo ga je terug naar de Oertijd (en nee, je hoeft natuurlijk niet te gaan jagen of te gaan verzamelen 😛 ). Het idee daarachter is dat de Oermens alleen at wat er in de natuur beschikbaar was. Fysiek was de Oermens sterk en lenig terwijl er tegenwoordig ontzettend veel mensen zijn met overgewicht.

Paleo-graph

Ons lichaam is genetisch ingesteld op natuurlijk voedsel maar tegenwoordig wordt er veel toegevoegd om ons eten houdbaar te maken. Ook is door de komst van de landbouw veel veranderd in het voedingspatroon van de mens. Aardappels, brood en rijst zijn niet meer weg te denken. Dan zijn er nog de suikers, zout en koolhydraten die in al ons bewerkte voedsel zitten. Veel mensen beseffen niet dat deze stoffen niet zo goed zijn voor ons mensen.

Het idee achter Paleo is simpel: eet meer voedingsrijke producten als vlees, vis, groenten, noten en fruit en vermijd producten die schadelijk zijn voor je gezondheid zoals geraffineerde koolhydraten, granen, aardappels, rijst, zuivel en suikers.  De basics:

Paleo basics

Ben je geschrokken? Als je een momentje neemt om te bedenken wat je allemaal niet mag eten dan is het een flinke lijst en daarom wordt misschien ook duidelijk waarom ik net schreef dat het eigenlijk geen dieet is. Het is een complete verandering van levenswijze.

Waarom zou ik mezelf dat aandoen hoor ik je al denken. Het klopt dat je veel moet laten als je Paleo wilt gaan eten maar er staan veel voordelen tegenover. Ik ben ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met het bannen van koolhydraten en suikers uit mijn voeding. In eerste instantie woog ik mijn eten af, beperkte ik me tot de richtlijnen van het Voedingscentrum en dronk ik alleen thee en water. Dit had zichtbaar effect want op het moment dat ik met Paleo begon was ik al 45 kilo afgevallen door enkel de verandering in mijn voedingspatroon.

IMG_5625.JPG

Het Paleo idee kwam van mijn reumatoloog. Ik heb fibromyalgie (weke delen reuma) en hij vertelde me dat er steeds meer onderzoeken werden gedaan naar de invloed van voeding op hedendaagse ziektes. Mensen die een auto-immuunziekte hebben (denk aan reuma, ziekte van Crohn, Psoriasis, MS, Diabetes) maar ook mensen met een depressie kunnen veel baat hebben bij het eten volgens het Paleo principe. Nadat ik met Paleo startte ben ik nog eens 10 kilo afgevallen en merk ik veel in mijn lijf. Het is geen wondergenezing voor mijn fibromyalgie maar het zorgt er wel voor dat ik beter in mijn vel zit, meer energie heb en bijvoorbeeld geen last meer heb van een after dinner dip. Een aantal voordelen voor je gezondheid:

Paleo health benefits

Ben je na het lezen van dit alles nog niet overtuigd? De komende tijd zal ik recepten plaatsten waardoor je zult zien dat Paleo eten ontzettend lekker, snel, simpel en goedkoop kan zijn! Go Paleo!