Mijn zondagen zijn heilig; de deur is op slot en de gordijnen blijven dicht. Het is mijn bingedag voor tv series, mijn luierdag, mijn ik-wil-niemand-zien-of-spreken-dag, mijn poetsdag en mijn ik-sta-lang-in-de-keuken-dag. Beter gezegd, het is mijn niks-moet-niksen-mag-dag.

Goed, het begint nu lekker weer te worden dus niet alle zondagen zullen er zo uitzien maar over het algemeen is de zondag een echte ik-dag. Het is ook vaak de dag waarop ik de ruimte en vooral  de rust in m’n hoofd heb om onafgemaakte ideeën, gedachtengangen en monologen af te maken. De denkbeeldige plank waar gedurende de week van alles op wordt gegooid en inmiddels buigt onder het gewicht wordt verlost.

meaningfulsilenceIk heb het geluk dat ik in een straat woon waar weinig geluid te horen is. Het is rustig en stil met als enige uitzonderingen de kakofonie aan vogelgeluiden uit de hoge bomen tegenover m’n huis en de kippen van een stukje verderop. Het is de stilte die ervoor zorgt dat ik tot mezelf kan komen. Stilte is iets moois vind ik. Stilte kan voor mij op momenten meer betekenen dan woorden dat doen. Stilte is veel krachtiger dan woorden al is het maar om de simpele reden dat stilte moeilijker is om vol te houden. Probeer het zelf maar eens, wees eens een dag helemaal stil. Hoe werkt dat voor jou?

Het gaat natuurlijk niet alleen om je lippen op elkaar houden. Het draait ook om luisteren naar een ander, het opnemen van zijn of haar woorden, erover nadenken, een antwoord formuleren, dat antwoord bekritiseren, zoeken naar logica in je hoofd en naar een reden in je hart en besluiten dat niet antwoorden eigenlijk maar beter is. Hoe vaak maak je niet mee dat een ander zegt wat hij of zij denkt dat je wil horen? Zijn je eigen woorden altijd oprecht? Mij hoef je niet te vertellen wat ik wil horen. Vertel me de waarheid. Als je het meent, zeg het dan. Meen je het niet, houd je woorden dan voor je tot de juiste persoon voor je staat. Als woorden te vaak worden gebruikt of uitgesproken, worden ze goedkoop. Ze verliezen hun waarde.  talkischeap

Stilte is daarom en volgens mij geen teken van zwakte maar een teken van intelligentie en innerlijke kracht. Het is een teken van de wetenschap dat als je op dezelfde manier reageert als waarop je bent behandelt, jij zelf eigenlijk net zo onwetend bent. Leer observeren en luisteren en wees een goede waarnemer die niet alleen reflecteert op eigen gemaakte ‘fouten’ maar ook op die van anderen.

A smart woman learns from her mistakes. A wise one learns from the mistakes of others.