Als hij oorlog was en ik vrede? Wat waren we dan samen?

Mijn naam is Sia Heeregrave. Op maandag 6 oktober 2003, enkele weken na mijn zestiende verjaardag, werd ik vermoord. Nadat mijn hart was gestopt met kloppen, sloot ik al mijn gedachten af en wachtte.

Sia Heeregrave leert haar moordenaar kennen in de tweede. Op een dag komt hij als nieuwe leerling de klas binnen. Zijn naam is Darko Krezla en hij is afkomstig uit Bosnië. Samen met zijn vader is hij vanwege de Balkanoorlog naar Nederland gevlucht. Sia is meteen gefascineerd door de jongen met de ondoorgrondelijke, duistere blik in zijn ogen. Wat gaat er om in zijn hoofd? Wat heeft hij meegemaakt? Steen voor steen breekt ze de muur af die hij om zich heen heeft gebouwd. Aarzelend vertelt hij haar de eerste, gruwelijke oorlogsverhalen … later volgen er veel meer. (bol.com)

Toen ik op de website van Clavis dit boek tegenkwam, werd ik direct nieuwsgierig. En dat kwam door meerdere dingen. A) De titel spreekt me enorm aan. Hij heeft iets mysterieus maar ook iets warm. B) De flaptekst vond ik erg aantrekkelijk. Ook omdat de hoofdpersoon iets vertelt na haar dood. En C) de auteur, Lorna Minkman, is een docente van mij geweest toen ik HRM studeerde in Fontys. Ik wist dat ze kinderboeken schreef en vond het erg leuk om te zien dat ze ook YA schrijft.

Een meeslepend, mysterieus YA-verhaal van eigen bodem.
Het aparte aan dit verhaal is, is dat hoofdpersoon Sia alles vertelt nadat ze is vermoord. En dat leest eigenlijk best goed weg. Het verhaal is geschreven vanuit een ik-perspectief, maar toch kreeg je tijdens het lezen een soort van vertellersperspectief. Sia wist namelijk vrijwel veel van de andere personages. Dat maakte het erg prettig om te lezen.
Minkman hanteert een zeer prettige schrijfwijze met zinnen van de juiste lengte en gebruik van woorden, die goed bij de doelgroep passen.

Sia zelf is een prettig personage met wie je vanaf de eerste pagina mee wordt getrokken in haar verhaal. In het verhaal wordt duidelijk wat voor soort type tiener Sia is. En je leert haar beter kennen doordat er gebruik wordt gemaakt van flashbacks. Soms lopen deze door elkaar en is het even opletten waar je je als lezer in het verhaal bevindt. En je zou misschien denken dat het hele verhaal een grote flashback is, maar zo heb ik het niet ervaren. Ondanks de sporadische verwarring las dit echt lekker weg.

De sfeer in het verhaal is overigens niet somber, onbewust verwachtte ik dit wel, maar ik werd zeker niet teleurgesteld. De sfeer in het boek is meer verdrietig op een mooie manier: om het gemis van een familielid/vriendin, maar ook om de machteloosheid om een vriend te helpen en om de trauma van een oorlogskind.
Er lopen verschillende soorten emoties door het verhaal en ze zijn allemaal even prachtig om te volgen. Het gevoel (de sfeer) is erg goed neergezet door Minkman. Als lezer ben je niet somber, maar worden je ogen geopend (in ieder geval bij mij). Bij veel dingen had ik niet eerder stilgestaan, maar dit boek en de gebeurtenissen van het verhaal hebben mij best wel geraakt. Ook verwacht je bij sommige gebeurtenissen bepaalde emoties die uitblijven en later begrijp je ook waarom die zijn uitgebleven en dan heb je daar vrede mee.

Met Ik ben bij je heeft Lorna Minkman een prachtige YA van eigen bodem neergezet. Een boek met gevoelens en een verhaal dat zomaar waargebeurd zou kunnen zijn. Ik ben fan!

ster gevuldster gevuldster gevuldster gevuldster half ingevuld

Auteur: Lorna Minkman cover ik ben bij je
Originele titel: Ik ben bij je
Uitgever: Clavis
Genre: Young Adult – Roman
Datum uitgave: januari 2015
Aantal pagina’s: 204
ISBN: 9789044822359

Wij bedanken uitgeverij Clavis voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar!

 

(Doordat mijn camera's kapot zijn, ben ik helaas niet in staat om een foto van het boek te maken. Deze zal volgen zodra alles weer in orde is.)