Tijd voor weer een interview op Nine Sisters! Dit keer mochten wij Gaby Raaijmakers, auteur van Branna’s offer interviewen. Pak er een lekker theetje en een koekje bij, want Gaby heeft een hoop te vertellen.

Welkom op Nine Sisters, Gaby! Misschien zullen niet alle lezers jou kennen, dus de eerste vraag is simpel, wie ben jij?

Ik ben Gaby, geboren in Eindhoven en inmiddels 30, getrouwd met Wouter en moeder van een droom van  een baby die nu 7 maanden is en Silvan heet.Ik ben iemand die altijd al met boeken bezig is geweest en ging schrijven zodra ik genoeg letters kende. Dat mijn fantasie nog wel eens op hol kon slaan bleek al uit het feit dat ik ervan overtuigd was dat de opperheks (De heksen van Roald Dahl) ‘s nachts in de badkamer zat en dat je bij elke trein die langskwam als je in bed lag een toverwoord moest zeggen, anders kwamen er heksen uit die trein.

Ik was, nadat ik met mijn ouders verhuisd was naar België, best een buitenbeentje. Genoeg reden om dus zelf een wereld te maken waarin dingen gingen zoals ik het wilde. Twee uur schrijven per dag was doodgewoon. Dat heeft natuurlijk wel impact. Ik schrijf, dus ik ben?

Het creëren van een eigen wereld lijkt mij niet makkelijk. Waar haal jij je inspiratie uit? En wat inspireerde je voor het Mazumundisch verhaal?

Mijn verhalen beginnen eigenlijk altijd met een wereld en die wereld begint met een landkaart. Slordige lijnen op papier die langzaam gevormd worden tot landen met bijzondere namen en bijzondere hoofdsteden. Wat daar dan allemaal gebeurt, ontdek ik beetje bij beetje.

Een kastesysteem dat zo hard is dat je zelfs in je volgende leven geen uitzicht hebt op iets beters leek me ontzettend boeiend. Vanuit dat idee ben ik de klassen en hun oogkleuren gaan ontwikkelen en zo werd de wereld beetje bij beetje steeds meer een wereld. En ja, natuurlijk hoop ik ook dat mensen inzien dat iemand beoordelen op zijn oogkleur verkeerd is en dat die mensen de vertaalslag kunnen maken naar de realiteit.

Je schrijft al van kleins af aan. Hoe is het uiteindelijk zover gekomen dat er 2 boeken van je gepubliceerd worden?

Elins keuze (de voorlopige titel van het vervolg op Branna’s offer) staat gepland voor november dit jaar, maar het is natuurlijk allemaal begonnen met Branna’s offer.  Hoe dat dan uiteindelijk zo gekomen is? Lang rondlopen met een afgerond boek, tips krijgen van medeschrijvers en een jaar naar de schrijversvakschool hebben geholpen. Uiteindelijk komt het toch neer op eindelijk eens op een uitgever afstappen! Het was bij de uitreiking van de verhalenwedstrijd Fantastels dat ik naar Cocky van Dijk ben gegaan. Ik wist dat ze er zou zijn en was dus netjes voorbereid. Daar heb ik heel enthousiast mijn verhaal overgebracht in de pauze en de eerste drie hoofdstukken met synopsis ingeleverd. Ik kreeg al snel te horen dat ze meer wilde lezen en zo begon het avontuur!

Heb je tips voor jongeren met een schrijversambitie?

Het is al honderd keer gezegd, maar schrijven, schrijven, schrijven, daar leer je het meeste van! Boeken lezen in je eigen taal is ook zo’n bekende tip . Aanvankelijk las ik alleen maar in het Engels, maar je eigen schrijftaal lezen, daar leer je zoveel meer van! Wat ik ook zelf gaandeweg heb moeten leren is een boek niet wegleggen als het niet bevalt; lees door een ontdek waardoor het komt. Van goede boeken leer je, maar van niet zo goede boeken kun je ook veel leren!
Tot slot als tip: doe mee aan schrijfwedstrijden (ja probeer dat korte verhaal dan ook eens). De feedback die je krijgt is zo waardevol en leerzaam, dat kan ik iedereen aanbevelen!

Waar ben je het meest trots op binnen je schrijverscarrière?

Het moment waarop je je boek voor het eerst vast hebt is altijd een moment van trots, net als elk moment waarop iemand tevreden met je boek wegloopt, vertelt het leuk te hebben gevonden of zelfs vraagt naar een vervolg. Ik ben trots zodra een moeilijk stuk af is of beter is geworden. Ik ben trots zodra ik thuis een compliment krijg (want daar zit de meest kritische lezer die ik ken) en trots wanneer je bij een verhalenwedstrijd hoog eindigt, al is het maar bij 1 jurylid!

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

Volgens mij is de norm tegenwoordig dat je je eigen tv- serie moet hebben, nietwaar? Nee, mijn droom is dat ik verhalen kan blijven schrijven die mensen graag willen lezen. Er is nog zoveel in mijn wereld onontdekt, zoals de Aeren Ric waar de keizerin vandaan komt, de eilanden van Mae Sol waar alle zieners en profeten wonen, Lunlåss en Larussia, Ryhanon in de zee en dan is er ook nog het continent waar de eerste keizer, Mazumundo oorspronkelijk vandaan komt! Nog heel veel te schrijven dus!

En tot slot wat lees je zelf graag? Kies je dan ook voor fantasy of ligt dat te dichtbij?

Ik lees voornamelijk fantasy en science fiction, maar als ik zelf aan het schrijven ben zorg ik er wel voor dat ik boeken lees die wat verder van mijn verhaal af staan. Zo voorkom ik dat ik bij het teruglezen ineens sterke invloeden van een ander boek herken. Al heb ik daar tegenwoordig minder moeite mee dan vroeger. Als ik mijn allereerste verhalen teruglees is dat soms pure plagiaat!
Tips? De keizerrijk trilogie van Raymond E. Feist en Janny Wurts uiteraard. Die boeken kan ik honderd keer lezen. Patrick Rotfuss schrijft geweldig en natuurlijk boeken van Nederladse bodem: De avonturen van Cromrak, Stof en Schitteringen en de boeken van W.J. Maryson en Tais Teng.

Ben je benieuwd geworden naar Gaby’s boeken, neem dan een kijkje op haar website.
Dankjewel Gaby!