J. Sharpe is het pseudoniem van Joris van Leeuwen. In het dagelijkse leven is hij rijinstructeur en gitaarleraar. Maar uiteraard kennen wij hem als auteur van o.a. het Territoria tweeluik en Het web van Senora.
Patricia las eens Het meisje dat vlam kon vatten, ook geschreven door deze auteur. Een leuke bundel met vier korte verhalen.
De nieuwste titel die onder andere door zijn hand is geschreven, is Gebroken geheugen. Een boek dat hij in samenwerking met Jos Weijmer heeft geschreven. Helaas is Jos er niet meer en heeft hij het eindresultaat niet meer kunnen meemaken. Voor Joris voelde de eerste paar dagen dan ook heel bizar.

Gebroken ggebroken-geheugen-web (1)eheugen is volgens de auteur in de eerste plaats een mind-fuck. Naast een spannende thriller bevat het boek ook elementen van andere genres. Iedere keer wordt de lezer op het verkeerde spoor gebracht.

Ik bedoel, je hebt iets in handen waar je samen aan gewerkt hebt, en hij is er helaas niet meer om het eindresultaat vast te houden en te zien hoe goed er op het boek wordt gereageerd.

Gebroken geheugen is een mengeling van fantasy, horror, sci-fi en thriller. Een boek dat dus absoluut niet in één hokje te plaatsen valt. Iedere keer wordt de lezer op het verkeerde spoor gebracht. Het lezen van dit boek kan als een rollercoaster worden beschouwd: veel vaart, de hele rit is spannend en er zitten een paar flinke bochten in die de lezer niet zal zien aankomen. Naast een spannende thriller bevat het boek ook elementen van veel andere genres. Deze mengeling is volgens de auteur helemaal vanzelf gegaan. Net zoals hij zijn andere schrijfwerken start, begint hij met een beginscene die in zijn hoofd opkomt. Vanaf daar vloeit alles er, al schrijvende, uit. Als schrijver wil hij er namelijk zelf achter komen wat erachter zit en om dat te ontdekken, moet hij schrijven.

 

Ik ga slechts daarheen waar mijn fantasie mij brengt.

Van alle boeken die hij reeds heeft geschreven, kan Joris trouwens geen favoriet kiezen. (Allemaal het lezen waard, dus de keuze laten we aan jullie over 😉 ) Maar Joris schrijft niet alleen, maar leest ook erg veel schrijfwerken van Nederlandse auteurs. Volgens hem is er genoeg Nederlands schrijftalent, welke absoluut niet onder doet voor de buitenlandse schrijfwerken. Het is alleen dat ze minder bekend zijn. De auteur raadt lezers aan om eens auteurs op te zoeken uit de Zilverbron en Zilverspoor stal.

Daar zitten echt een hoop pareltjes tussen, zoals de boeken van Cocky van Dijk, Kelly van der Laan, Patricia Bonilla, Kim ten Tusscher… Te veel om op te noemen. 

Daarnaast leest hij graag boeken van Thomas Olde heuvelt (die laatst een HUGO Award in Amerika won!), Adrian Stone en Jack Lance.

Naast schrijven en lezen, zet Joris zich graag in voor Nederlandse auteurs en helpt hij waar hij kan. Hij vindt het vreselijk leuk om dromen verwezenlijkt te zien worden. Hij draagt daarom graag een steentje bij om anderen te helpen.

Ooit was ook ik een auteur die de droom had om gepubliceerd en gelezen te worden. Ik weet hoe dat voelt. j sharpe (1)

Bescheiden als hij is, geeft hij graag de echte credits aan mensen zoals Jos Weijmer, zijn vrouw Roelie, Cocky en Barry van Dijk en nog vele anderen die helpen (en hebben geholpen) om de uitgeverijen Zilverspoor en Zilverbron op te zetten en door te starten.

Wij, Nine Sisters, willen in ieder geval Joris, maar ook Jos, Roelie, Cocky en Barry (en alle anderen) bedanken voor hun inzet voor het Nederlands schrijftalent op fantasygebied. Mocht je geïnteresseerd zijn in de boeken van Joris of de andere boeken die hij in dit interview heeft aangeraden, kijk dan eens op www.zilverbron.com en www.zilverspoor.com 

Twijfel je nog? Laat je dan overhalen door de recensies op onze site.

Jager (Kim ten Tusscher)

Stof & Schitteringen (Kelly van der Laan)

Bloed & Scherven (Kelly van der Laan)

Zij (Merel Rombout)

– De Anumoria Initiatie (Robert Bijman)

– Magnetar (Mara van Ness)

En je vindt er vast nog wel wat meer… :)