Stof en Schitteringen verscheen via uitgeverij Zilverbron april 2014. Een boek in de moderne fantasy, geschreven door de Nederlandse auteur Kelly van der Laan.
De 34-jarige schrijfster is in haar dagelijkse leven een software trainer en muziekliefhebber. Als auteur heeft ze een sterke liefde voor personages van boeken, films en series.

Als klein meisje kwam de auteur er spelenderwijs achter dat ze het leuk vond om verhalen te vertellen. Toen ze leerde typen vlogen de woorden uit haar mouwen en schreef ze allerlei soorten verhalen: van horror tot drama tot fantasy. Later ging ze ook meedoen met NaNoWriMo, waar ze iedere editie een nieuw, compleet verhaal schreef.
Na de editie van 2004 schoot bij Kelly het idee voor haar debuut Stof & Schitteringen binnen. Ze droomde over een scène die later is verwerkt in het boek.
Tijdens NaNoWrimo 2006 zette ze Stof & Schitteringen op papier, maar erg blij was ze niet met het eindresultaat.

Ik vond het verhaal in eerste instantie niet zo leuk. Mijn verhaal van 2005 was veel beter en ging me veel meer na aan het hart.

Stof & Schitteringen bleef daardoor een hele poos op de plank liggen. De eerste versie heeft ook een ander einde dan de versie die als boek is gedrukt, vertelt de auteur tijdens een interview.

En ik was niet blij met dat einde.

Later schoot het ideale einde voor Stof & Schitteringen binnen. Doordat ze het einde had veranderd, rolde het idee voor een vervolg ook uit haar mouwen. Het vervolg draagt de titel Bloed & Scherven en zal via Zilverbron in april 2015 verschijnen.
Toen Pure Fantasy een oproep deed voor Nederlandse auteurs om een fantasyverhaal in te sturen, heeft Kelly besloten om de proloog van Stof & Schitteringen in te sturen. Daar kreeg ze zoveel goede reacties op, dat ze heeft besloten om deze aller eerste versie compleet te herschrijven.

En van die eerste versie is nu nog heel weinig van over, hoor 😉

Door boekencommunity Hebban is Stof & Schitteringen genomineerd voor Beste Fantasy 2014. En terwijl er nog wordt gewacht op de uitslag, spreek ik – Patricia – Kelly over haar boek.

kelly van der laan

Hoe verliep jouw weg naar een uitgever?
“Ik heb “Stof”  uiteindelijk herschreven voor de manuscriptenwedstrijd van Luitingh-Sijthoff in 2012. Het verhaal deed van nature al aan een aantal voorwaarden die zij stelden. Helaas eindigde dat in een teleurstelling. Ik kwam niet eens in de buurt van de longlist. Het bleek achteraf dat het verhaal te modern was.

Tijdens de Fantastels uitreiking kwam ik Cocky van Dijk tegen, die was namelijk betrokken geweest bij de wedstrijd van Luitingh. Dus ik heb haar gevraagd of zij enig idee had waarom Stof & Schitteringen de longlist niet had gehaald. 
Cocky verzekerde me toen dat het verhaal zelf helemaal niet slecht was, maar dat het aan het thema lag. Zij wilden graag high fantasy en
Stof & Schitteringen was te modern. En toen zei ze me dat Zilverbron hem wel wilde uitgeven. Dat was in april 2013.

Het contract voor Bloed & Scherven kreeg ik vlak voordat Stof & Schitteringen uitkwam.”


Na al die jaren eraan te hebben gewerkt, was daar opeens je boek. Hoe voelde dat voor je?
“Het is heel grappig. Mensen zeggen meestal dat als je dan je boek in je handen hebt, dat het net alsof voelt dat je kindje geboren wordt. Dat viel bij mij wel mee. Bij mij was het  al eerder, toen ik de zetproef kreeg. Ik kreeg de zetproef binnen… Ik was bij een klant aan het werk en ik was even mijn mail aan het checken. Gelukkig was iedereen met pauze en ik opende hem en ik begon gewoon te janken. Het is heel bijzonder, heel surrealistisch om je eigen boek te zien. Ook de reacties die mensen hebben op je verhaal en de recensies die binnenkomen zijn gewoon prachtig.”

Heb je verschillende meningen over je boek gehoord of zijn ze allemaal in dezelfde richting?
“Tot dusverre is het laagste drie sterren van de vijf, dus dat valt nog mee. Er is nóg niemand die het afgebrand heeft, maar de meeste recensies zijn wel enthousiast. 

En ik heb zoiets van: maar dit is nog niet het leukste boek. Wacht maar op “Bloed”!

Waar ik nu heel erg naar uitkijk, is dat ik tijdens aankomende NaNoWriMo een prequel ga schrijven. Het verhaal zal zich 70 jaar vóór Stof & Schitteringen afspelen.”

Je schrijft je verhalen vooral via NaNoWriMo. Hoe bereid jij je voor op zo’n schrijfmaand?
“Mijn hele agenda gaat leeg. Ik schrijf al sinds 2002 mee met NaNoWriMo, dus de maand November is daardoor mijn creativiteitsmaand geworden. Er gebeurt toch niet zoveel in November; het is donker, het regent, sociaal gebeurt er niet zoveel in de vriendengroep.
Maar ik denk vooral héél goed na over de belangrijke thema’s van mijn plot, de personages en hoe het allemaal in elkaar moet vallen. 

Mijn nieuwe personages zijn geweldig. Ik zit nu bijvoorbeeld al na te denken over stopwoordjes die mijn personages gebruiken, hun religie en cultuur, hoe ze tegen het leven aankijken.

Daarna is het heel veel chocolade, thee en cola inslaan. En alvast heel veel excuses bieden aan mijn man omdat ik zo ongezellig ga zijn… en dan is het gaan met die banaan. 
Meestal ben ik na twee weken wel klaar tijdens NaNoWriMo.

Ik schud mezelf op als een champagnefles. Dan gaat het sloesh… en staat alles op papier. Ik schrijf meestal in explosies en daarna is het maandenlang niks.

Ik raad anderen het echt aan om mee te doen met NaNoWriMo. Het is de deadline die enorm helpt. Excuses zijn tijdens deze maand bullshit; je moet gewoon doen, gewoon schrijven. En niet alle verhalen zijn geweldig, hoor. Ik heb al 12 keer meegedaan en mijn verhalen zijn lang niet altijd even goed.”

 

kelly van der laan 2


Je schrijft normaal gesproken in het Engels… Waarom?
“Klopt. Dat komt omdat ik vroeger heel erg veel aan online roleplayen deed op internationale websites. Dus dan maak je vrienden die ook schrijven, en dan krijg je het snelst feedback als je in het Engels schrijft. Ik had niet echt een leesgroep in Nederland, dus vandaar dat ik in het Engels schreef/schrijf. 
Toen ik Stof & Schitteringen in het Nederlands (her)schreef moest ik de stap maken naar het Nederlands en dat was wel moeilijk. Er zijn frases en zinnen die ik weg moest laten uit de originele versie omdat ze gewoon niet werkten in het Nederlands, maar de belangrijkste zijn gelukkig gebleven. Je kunt bepaalde dingen niet naar het Nederlands vertalen, maar ook niet van Nederlands naar het Engels. Dat is wel een beetje naar.”

Waar ligt je voorkeur? Engels of Nederlands?
“Het hangt ervan af in welke wereld ik schrijf. Als ik echt met mijn onderbuik gevoel zou gaan, een stukje freewriting… dan komt het er in het Engels uit. Maar blijf ik in de Lentagon-wereld, dan is dat in het Nederlands. En soms ligt dat ook aan het gevoel dat je krijgt bij het verhaal. Soms werkt een verhaal beter in het Engels en soms in het Nederlands.”

Bloed & Scherven… Waarom moeten we die gaan lezen?
“Jaa, die verschijnt in April! Stof & Schitteringen eindigt met een cliffhanger. Dat is een beetje gemeen, sorry. Het punt is, het verhaal zoals het is, gaat over Joy en Sirka. Beiden hebben ze een storyline. We hebben Joy nu grotendeels gehoord, en Sirka’s verhaal komt meer naar voren in boek 2. Beide meiden hebben keuzes gemaakt aan het einde van Stof & Schitteringen, en ze moeten nu met de consequenties omgaan.  Het verhaal is gewoon nog niet af aan het einde van Stof & Schitteringen; de climax van dit verhaal komt in Bloed & Scherven.”
Kelly ziet haar lezers graag op evenementen. Vragen mogen altijd worden gesteld en ze vindt het leuk om te discussiëren over personages en boeken. Niet alleen over haar eigen, maar ook over anderen. Naast schrijven, leest de auteur ook heel erg graag Sci-Fi, Fantasy en af en toe een Young Adult.

Zeg maar wat ik moet lezen en ik doe het!

 

Dus welke boeken raden jullie Kelly aan?