Tom Thys (1983) is een Vlaamse schrijver die gefascineerd is door het bovennatuurlijke, de duistere kant van de mens, en angst. Zijn liefde voor het macabere ontstond al op zeer jonge leeftijd. Hij begon met het schrijven van filmrecensies en het maken van een filmblog, die voorkwam uit een passie voor film, die zich later ontwikkelde naar een passie voor schrijven.

Shirley sprak met Tom Thys, nadat zij het boek Volmaakt monster (2014)  had gelezen. Hij publiceerde ongeveer zo’n vijf jaar geleden zijn eerste verhaal (2010-2011). Literair magazine De Brakke Hond publiceerde toen het surrealistische horrorverhaal “Verstopt”. Tom geeft aan dat dit verhaal is geïnspireerd op waargebeurde feiten.

Zijn inspiratie haalt hij uit een aantal dingen. Zo zijn kunstenaars een algemene inspiratiebron. De auteurs die hem zowel als schrijver en lezer prikkelen zijn: David Cronenberg, Clive Barker, Poppy Z. Brite, H.P. Lovecraft en Chuck Palahniuk

“Mijn grootste inspiratie komt echter uit mezelf. Ik lijd al enkele jaren aan insomnia met daarmee gepaard gaande nachtmerries en lucide dromen, die erg bruikbaar zijn in het genre waarin ik schrijf“

Als je hem vraagt naar zijn grootste angst komt er niet een duidelijk onderwerp naar voren. Wel is het duidelijk dat hij bepaalde dingen niet bepaald prettig vindt. Zo is bij bang voor een aantal cliché zaken zoals oud en ziek worden of de aftakeling van lichaam en geest. Maar hij geeft ook voorbeelden van tastbare angsten zoals slachtoffer worden van een gewelddadige inbraak waarbij zijn mond wordt afgeplakt met duct tape.

“Zulke vragen mag je mij dus NIET stellen. Dit bezorgt me gegarandeerd weer enkele slapeloze nachten.”

Want wat we verder ontdekken, is dat Tom Thys liever 3 dagen niet schrijft dan dat hij niet slaapt. Dit is begrijpelijk aangezien de schrijver lijdt aan Insomnia. Daarom zijn drie dagen goed slapen voor hem meer uitzondering dan regel. Verder is hij niet het type schrijver dat vasthoudt aan een bepaalde tijdsduur van bijvoorbeeld elke avond twee uur schrijven. Dit komt omdat hij ook veel andere interesses heeft, maar zijn grootste passie is (op dit moment) schrijven.

“Ik schrijf wanneer ik daar zin in heb, wanneer ik de innerlijke drang voel, als het ware.”

Natuurlijk was dat niet het enige wat wij van deze schrijver wilden weten en wij vroegen hem dan ook naar zijn guilty pleasure. Deze was enigszins verrassend, maar wel ontzettend leuk. Tom Thys heeft namelijk een zwak maat de serie Dawson’s Creek. Hij geeft aan dat scenarist Kevin Williamson (ook bekend van teenage horrorfilms als Scream, I Know What You Did Last Summer en The Faculty) ijzersterke personages en dialogen heeft geschreven waarmee hij een bepaalde dromerige tienerwereld schetst die verre van realistisch is.

4

Toen zijn grootste trots ter sprake kwam, werd het duidelijk dat dit bij hem om de kleine dingen gaat. Zo zijn vasthouden aan bepaalde principes en tegen de massa ingaan terwijl de massa je wil doen geloven dat je het fout hebt, belangrijk voor hem.

“Niet meegaan in het consumentisme of materialisme dat ons opgedrongen wordt, ecologisch verantwoorde keuzes maken, het kritisch beoordelen van de nieuwsberichten die ons bereiken, de moeilijke weg kiezen terwijl er ook een makkelijke is.”

Dit zijn voorbeelden van deze principes. “Trots zijn op” is dan misschien niet de juiste woordenkeus, maar dit is allemaal een wezenlijk onderdeel van hoe hij in elkaar zit.

Zelf wilde Shirley graag weten wat de inspiratiebron was bij het schrijven van het verhaal Volmaakt monster hierover vertelde hij dat hij zichzelf meer dan eens afvraagt wat er in een willekeurige straat in een willekeurig dorp in Vlaanderen gebeurd. Hoewel het fictie is, kan dit verhaal gezien worden als een karakterstudie van een sociaal geïsoleerd iemand die zich verliest in haar eigen verbeelding. Zijn visuele inspiratie haalde hij uit een fotoboek over onderwaterdieren.

“De sereniteit die diep op de uitgestrekte oceaanbodem heerst is op een zekere manier angstaanjagend, maar tegelijkertijd ook geruststellend”

Volmaakt monster is uiteindelijk ook de titel van het boek geworden, volgens hem omdat het taal technisch een interessante constructie is. In feite is het een oxymoron, iets dat onmogelijk is. En toch schuilt er zoveel waarheid in. Tegelijkertijd wordt hiermee een van de belangrijkste thema’s in het boek aangekondigd. Transformatie, of in de brede zin van het begrip: de verandering van het lichaam en de impact daarvan op de psyché.

Uit Volmaakt Monster komen een aantal verhalen naar voren waar de schrijver toch een speciale band mee heeft. Zo houdt hij erg van het titelverhaal, omdat er meerder lagen inzitten, wat het in dat opzicht genre-overschrijdend maakt. Het is dan ook een mengeling van horror, surrealisme en zwarte humor. Maar ook “Tussenstop” is hem heel dierbaar, dit was zijn eerste Engelstalige en hij hoopt dat dit niet de laatste al zijn.

“Ook “Club Bizarre” is in zekere zin bijzonder omdat het op een erg rauwe en grafische manier een bepaald seksueel taboe doorbreekt (SM).”

Ooit werd dit verhaal gediskwalificeerd in een schrijfwedstrijd, omdat er teveel geweld in zou zitten. Terwijl dit volgens Tom dan juist een thema is waarover men zou moeten blijven schrijven, juist om van dat kleinburgerlijke denken verlost te raken. Volgens hem is dan ook het zowel thema als de hoofdpersoon oprecht.

Tom Thys heeft zelf ook de nodige horror meegemaakt en ook op persoonlijk gebied heeft zijn leven heftige gebeurtenissen gekend. Deze gebeurtenissen zijn dan ook inspiratiebronnen voor verhalen.

“Het feit dat ik ooit kroongetuige was in een moordzaak.”

2

Aangezien Tom Thys natuurlijk graag te maken heeft met fictie, horror en buiten het boekje denken, werd hem gevraagd wat voor mythisch wezen hij zou willen zijn voor een dag. Hieruit kwam naar voren dat hij graag een geest zou willen zijn. Zodat hij ongemerkt zou kunnen binnensluipen in de huizen van de ogenschijnlijke gewone mens.

“Ik denk dat ik ook stiekem veel kattenkwaad zou uithalen. Onschuldige pesterijtjes en zo… gewoon om te kijken hoe mensen reageren.”

Als laatste nog een tip van de sluier van de schrijver zelf: “Ik kan alvast verklappen dat mijn nieuw boek – als alles goed gaat – rond Halloween 2016 zal verschijnen. Het wordt een collectie verhalen met als rode draad de invloed van kunst en media op ons dagelijks leven. Thema’s als seks, geweld en middelenmisbruik zijn hierin sterk vertegenwoordigd. Het wordt alleszins geen vrolijk leesvoer, aangezien zowat elk personage wel in een neerwaartse spiraal van depressie, verslaving of moreel verderf belandt. Tijdens het schrijven van deze verhalen stond ik, zoals je op de foto’s kan zien, onder streng toezicht van Dokter Z., mijn psychiater.”

 

Benieuwd geworden naar Toms verhalen?
Hij stelt zijn korte verhaal Tussenstop beschikbaar om online gratis te lezen!