Isa wil beroemd worden. Ze ziet zichzelf al de wereld veroveren als haar alter ego Alysha – in alle opzichten een verbeterde versie van zichzelf, vindt Isa. Al jaren werkt ze keihard om die droom te verwezenlijken. Maar haar dromen worden ruw verstoord als ze tijdens een talentenjacht de grond in wordt geboord. In een opwelling neemt ze een overdosis slaappillen en raakt in coma.

Ze wordt wakker in het Binnenland, de mythische wereld van haar innerlijk. Die is er slecht aan toe: er heerst armoede, droogte en honger. Alysha, die heerst over het Binnenland, werkt aan een project waaraan alles ten onder kan gaan. Als dat gebeurt, zal Isa sterven.
Samen met de ‘nagedachtenis’ van haar overleden broer Seb en haar zevenjarige zelf Ies reist ze door haar eigen psyche, op zoek naar een oplossing en naar andere bondgenoten in de strijd tegen Alysha.
Terwijl Isa in het Buitenland in coma ligt, begint in het Binnenland de tijd te dringen. Het wordt steeds duidelijker dat er maar één kan overleven: Isa zelf, of Alysha, haar obsessieve droom…

Hoewel dit boek wordt neergezet als een Young Adult, vind ik dit persoonlijk meer een Jeugdboek. Waarom?
Omdat Marco Kunst dit boek redelijk kinderlijk neerzet. Jeugdiger dan menig YA, die ik gelezen heb. Maar goed, over naar de recensie.

Isa’s Droom is een origineel concept over bewustwording van je eigen ik – kunnen, doen en denken. Op een originele manier schetst Marco Kunst het menselijk lichaam – doen en denken – neer in termen als Binnenland en Buitenland. Het had een prachtig verhaal kunnen worden, maar daarvoor miste ik net iets te veel gevoel.

Personage Isa is een jong meisje dat haar droom aan diggelen ziet vallen, pillen slikt, in coma raakt en wakker wordt in haar Binnenland. Iets wat ze nog niet helemaal beseft – al zegt ze tot het einde van het boek dat ze dat wel doet en het duidelijk is dat ze dat absoluut niet doet.
Isa is naïef. Persoonlijk irriteerde ik me best wel aan haar en als ik haar in het echt zou kennen, weet ik niet of ik mijn zelfbeheersing zou kunnen houden… Anders had ik haar flink wakker geschud.
Het geduld van de andere personages vind ik daarom ook erg knap; vooral van haar broer Seb, die ondanks dat hij “maar” een Nagedachtenis is, stevig in zijn schoenen staat en weet wat hij wil en het beste is voor zijn kleine zusje.
Ergens begrijp ik Isa wel; ze wil iets (beroemd worden) en ziet niet in waarom ze dat zou moeten opgeven, want tja… Beroemd zijn, ís haar grote droom!
Naast mijn mening dat ze naïef is, is Isa ook behoorlijk koppig. Iets wat in combinatie met haar naïviteit ervoor zorgt dat dingen nou eenmaal laat bij haar doordringen / ze gaat pas laat inzien wat ze wel en niet moet doen om haar missie te kunnen laten slagen.

De diepgang die in de personages wordt gecreëerd is precies goed; je weet net genoeg om een beetje te kunnen verwachten wat ze gaan doen. Op dat gebied is het verhaal dan ook een beetje voorspelbaar, maar Marco Kunst heeft dat goed opgelost door de gebeurtenissen onverwachts te maken. Er zitten wendingen in het verhaal, die je niet ziet aankomen. Er moeten puzzels worden opgelost, die je als lezer – net als Isa – pas oplost op het moment dat ze worden opgelost in het verhaal (m.a.w. zodra je het antwoord krijgt :’) )

Het verhaal zelf heeft een lange spanningsboog. Hij wordt langzaam opgebouwd en wordt pas daadwerkelijk spannend op het moment dat Isa wakker wordt in Binnenland. En het hoogtepunt komt vrij laat, waarna je een snelle afdaling krijgt naar het einde van het verhaal.

Toch miste ik iets in dit boek. Meer gevoel? Meer… ik weet het niet precies. Er mist iets. Toen ik het boek uit had, dacht ik: ja, leuk. [punt]
En toen begon ik er iets te knagen; het had zo’n mooi boek kunnen zijn. Het had meer kunnen zijn.

Maar Isa’s Droom is een leuk boek voor de jeugd over bewustwording en jezelf leren kennen.

 

ster gevuldster gevuldster gevuldster half ingevuld

 

 

cover isa's droomOriginele titel: Isa’s Droom
Auteur: Marco Kunst
Genre: Young Adult –Psychologie
Datum verschijning: mei 2015
ISBN: 9789047707066
Uitgeverij: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 300

Wij bedanken uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van dit recensie exemplaar.