Het is de laatste magistrale zet van Joe, als hij weet dat hij ten dode is opgeschreven: met zijn zoon Woelie op reis gaan. Om elkaar te leren kennen. Om Woelie op eigen benen te zetten. Om afscheid te nemen.

Maanden later schrijft Woelie hun verhaal op. Zoekend naar het juiste begin spreekt hij de lezer direct aan en zuigt hem zijn ontroerende verhaal in.

Woelie zat al maanden thuis toen zijn vader ziek werd. Omdat dat makkelijker was dan naar school gaan, waar hij voor de zoveelste keer iets uit te leggen had. Jaren eerder werd zijn moeder in een inrichting opgenomen, en sinds die tijd runt hij samen met zijn pa Joe een typisch mannenhuishouden, waarin meer wordt gezwegen dan gepraat.

Thuis staart Woelie hele dagen naar een dvd met treinreizen door Europa en houdt de rest van de wereld buiten de deur. Alleen zo kan hij zich staande houden.

Tot het noodlot toeslaat. Tijdens een laatste onvergetelijke Rail Away-tour door Europa wordt de
verbondenheid van Woelie en Joe steeds groter. En terwijl ook het afscheid dichterbij komt, leren ze zichzelf, elkaar en de wereld kennen.

Een hele tijd geleden heb ik een exemplaar ontvangen van “Joe en ik”, ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten van dit boek en daardoor heb ik het lezen hiervan uitgesteld. Toch was ik, zodra ik de eerste pagina had gelezen gefascineerd door het boek.

Het hoofdpersonage is Woelie, een zestienjarige jongen die samen met zijn vader woont. Tijdens het lezen van dit boek word je meegenomen op een deel van zijn reis naar volwassenheid. Je leest echt hoe Woelie door een verdrietige gebeurtenis, gedwongen wordt om in korte tijd zelfstandiger te worden.
Zijn vader Joe is een ander belangrijk onderdeel in het verhaal, je merkt dat de band tussen vader en zoon in het begin wat stroef is, maar door omstandigheden verbetert deze band in de loop van het boek. De moeder van Woelie woont niet bij hen thuis, zij woont ergens anders.
In “Joe en ik” krijg je een kijkje in het hoofd van Woelie, aan het begin van ieder hoofdstuk kun je namelijk een deel lezen van de stukjes die hij schrijft in zijn opschrijfboek. Dit is enigszins warig en vooral toen ik net begon met het lezen van dit boek wist ik niet wat ik ervan vond. Toch als je verder leest begin je het beter te begrijpen.

Ik vind het altijd leuk als een boek net wat anders is geschreven dan normaal en daar is zeker sprake van bij dit boek. Het lijkt alsof je het verhaal echt meemaakt doordat je meeleest met de gedachtes en belevenissen van Woelie.
Het is een boek wat ik zo heb uitgelezen, omdat als je er eenmaal in begint wil je erachter komen wat de aanleiding is geweest waardoor Woelie is gaan schrijven in zijn opschrijfboek. Hoewel het af en toe wat warrig is hoe dit boek is geschreven, wen je er op een gegeven moment wel aan. Het leest lekker weg en je komt er makkelijk doorheen, ik heb het boek dan ook in ongeveer een dag uitgelezen.

 

ster gevuldster gevuldster gevuldster leegster leeg

Auteur: Mireille Geus cover joe & ik
Originele titel: Joe & Ik
Uitgever: Lemniscaat
Genre: Young Adult – Roman
Datum uitgave: juni 2014
ISBN: 789047706267

Wij bedanken uitgeverij Lemniscaat voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar!