Van Unieboekspectrum ontvingen we een digitaal recensie exemplaar van Thailand, het kookboek. Het boek vertaalt de sfeer van The land of the Smile in een prachtig uitgevoerd boek vol met klassieke gerechten, achtergrondinformatie over de keuken van de regio’s en de mooiste foto’s.
Omdat we het allemaal leuk vinden om in de keuken te staan, hebben we met z’n allen besloten een recept te kiezen uit Thailand, het kookboek. En ik mag aftrappen! Als eerste viel op dat het met maar liefst 528 pagina’s een dik kookboek is. Maarrr…. Tussen die 528 pagina’s tref je prachtige foto’s en de meest lekkere recepten aan. Een keuze maken leek in eerste instantie onmogelijk. Terugdenkend aan wat ik graag bij de Thai eet, kwam ik al gauw op de massamancurry met rundvlees. Het is een milde en licht zoete curry waar je mij voor mijn bed uit kunt krijgen.
IMG_6408Maar om die heerlijke curry op tafel te krijgen moest eerste de halve toko leeg gekocht worden want ik had niet alle ingrediënten voor de currypasta in huis. De currypasta is ook het eerste waar ik aan begonnen ben toen mijn boodschappen eenmaal waren uitgeladen.

Voor de currypasta heb je nodig:

3 gedroogde rode Spaanse pepers, zonder zaadjes
2 stuks steranijs
1 cm kaneelstokje
3 kardemompeulenFullSizeRender
1 tl zwarte peperkorrels
½ tl korianderzaad
½ tl komijnzaad
3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
5 sjalotjes, in dunne plakjes
½ stengel citroengras, in dunne plakjes
1 cm galanga, gehakt
3 el plantaardige olie
1 tl zout
½ tl garnalenpasta

Zet de gedroogde pepertjes 15 minuten in een kom heet water of tot ze verzadigd zijn, laat ze uitlekken, hak ze fijn en zet ze opzij. Rooster de steranijs, kaneel, koriander, komijn, zwarte peperkorrels en kardemom ongeveer 2–3 minuten in een pan op matig vuur of tot het mengsel bruin is en flink geurt. Schep het in een vijzel, maal het tot poeder en zet opzij. Rooster in dezelfde pan de galanga, sjalotjes en knoflook 2–3 Currypastaminuten tot het mengsel bruin en geurig is. Schep het in een vijzel en stamp het door elkaar. Voeg de geweekte pepers en de gemalen specerijen toe en stamp nogmaals door elkaar. Voeg het zout en de garnalenpasta toe en stamp het geheel tot een glad, homogeen mengsel. Gebruik de pasta meteen. Eventueel kun je hem ook tot 1 cm onder de rand in een gesteriliseerde pot scheppen, er de deksel op draaien en hem maximaal 2–3 weken in de koelkast bewaren.

Na het roosteren van de kruiden hangt er een heerlijke geur in de keuken. Mijn arm is een beetje verzuurd van het stampen in de vijzel maar dat geeft niet omdat ik weet dat het leukste gedeelte van het koken eraan komt. Voor mij dan. Het moment dat alles bij elkaar komt. Ik ga verder met het recept waar het om draait. De massamancurry met rundvlees.

De ingrediënten voor 4 tot 6 personen
800 ml kokosmelk
500 g runderborststuk of -schouder, in blokjes van 3 cm
2 el plantaardige olie
120 ml massamancurrypasta
10 uien, in kwarten
100 g ongezouten pinda’s, geroosterd
3 laurierblaadjes
2 el vissaus
100 g lichtbruine basterdsuiker
1½ tl tamarindepuree
1 klein kaneelstokje
5 kardemompeulen
4 aardappels, geschild en in stukjes van 4 cm
1 kleine zoete aardappel, geschild en in stukjes van 4 cm

Breng de helft van de kokosmelk met 100ml water in een grote pan op matig-hoog vuur aan de kook. Doe er de blokjes vlees bij en breng ze aan de kook.image1(5) Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het vlees 50–60 minuten pruttelen. Verhit de olie intussen in een wok op matig vuur en roerbak de currypasta 1–2 minuten, of tot hij sist en flink geurt. Giet er geleidelijk aan 150 ml kokosmelk bij en blijf 2 minuten roeren. Zet de pan van het vuur. Doe de pasta, uien, pinda’s, laurierblaadjes, vissaus, suiker, tamarinde, kaneel, kardemompeulen en de rest van de kokosmelk bij het vlees, en laat nog 40 minuten op matig-laag vuur pruttelen. Doe er de stukjes aardappel en zoete aardappel bij, draai het vuur laag en laat de curry nog 30–40 minuten pruttelen tot het vlees mals is. Serveer met rijst of roti.

Naast de curry heb ik een heel simpel groentegerechtje gemaakt. Op hoog vuur wat peultjes gewokt met een sjalotje, knoflook, oestersaus en een beetje vissaus. Zoetzure komkommer is er volgens het boek ook erg lekker bij.

Het recept kost wat tijd maar daar krijg je een ontzettend lekkere curry voor terug! De Thaise keuken heeft veel overlap met de Indonesische keuken en het is daarom niet gek dat het voor mij echt comfort food is. Het kookboek zelf is een lust voor het oog en bevat recepten voor zowel de beginnende als gevorderde thuiskok. Een aanrader en ik ben er zeker van dat ik nog veel meer recepten uit Thailand, het kookboek ga bereiden!