Een droom is een verzameling van beelden, gevoelens, gedachten en geluiden die iemand ervaart als hij of zij slaapt. Waar een droom precies voor dient is niet bekend al wordt er vaak gezegd dat we de dingen die we overdag meemaken in onze dromen verwerken. Maar wat als je niet kunt dromen?

Mijn dromen zijn altijd levendig geweest. Felle en heldere kleuren als in een HD film en geuren zo sterk dat ik ze in de ochtend nog kon ruiken. Gevoelens zo echt dat ik op sommige ochtenden baalde dat ik wakker werd. Mijn dromen zorgen voor inspiratie. Tenminste… Dat deden ze.

Ik kan me niet meer precies herinneren wanneer ik me voor het eerst realiseerde dat ik al een tijdje niet had gedroomd maar ergens in de zomer van vorig jaar zijn mijn nachten van een HD film in een gapende en vooral saaie leegte veranderd.  Toen het me de eerste keer opviel bedacht ik me dat het vast een soort fase zou zijn. Je onthoudt nu eenmaal niet al je dromen dus misschien was dat nu bij mij ook het geval. Ik had ze simpelweg niet onthouden. De weken verstreken en door alles wat er in mijn leven gebeurde begon het uitblijven van dromen op te vallen. Waar zou het nu aan kunnen liggen dat ik niet meer droomde?

DromenSlaapproblemen heb ik al sinds mijn puberteit. Met een gemiddelde slaap van 4-5 uur per nacht (uitzonderingen daargelaten) slaap ik minder dan de gemiddelde Nederlander. Minder slapen is niet zozeer een probleem als de kwaliteit van je slaap maar goed is. Laat dat nu ook dikke bagger zijn. Om mijn slaapcyclus in de gaten te houden en daarbij ook mijn energie in activiteiten gedurende de dag heb ik een Jawbone Up24 aangeschaft. Een rubberen armbandje waar een, hoe kan het ook anders in deze tijd, app met Smart Coach bij zit. Naast de motiverende berichtjes van de Coach als je flink hebt bewogen en de tips en tricks die in je homescherm staan, zie je van dag tot dag een overzicht van hoe je de nacht ervoor hebt geslapen. Bij mij ziet dat er ongeveer zo uit:

NIet kunnen dromenKwalitatief uitermate teleurstellend dus zo’n nacht. En de nacht daarna. En die daarna. Maar, het antwoord op de vraag waarom ik niet meer kan dromen komt zo wel een stukje dichterbij. Om te kunnen dromen zul je je in een bepaalde fase van je slaapcyclus moeten bevinden. Met dank aan mijn fibromyalgie haal ik niet alle fasen in mijn cyclus; ik word wakker, slaap erg licht en haal met alle zekerheid mijn deltaslaap niet (de fase waarin je diep slaapt en je lijf bijkomt van de dingen die je overdag hebt gedaan). De fase die na de deltaslaap komt is de REM(Rapid Eye Movements)-slaap, ook wel de droomslaap genoemd. Nou fijn dan. Geen deltaslaap is ook geen REM-slaap en is dus ook geen droom. De kans dat je droomt en die droom onthoudt als je deze in je NREM-slaap (nonREM-slaap) is namelijk vele malen kleiner dan tijdens de REM-slaap. Het kan wel, maar het zal aan alle zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet veel voorstellen.

Het bewijs daarvoor is de allerlaatste droom die ik heb gehad en me nog kan herinneren. Niet meer dan mijn telefoon die overging, niet meer dan een vluchtige blik op de foto die op het scherm verscheen, niet meer dan het verlangen de telefoon op te nemen. Niet meer dan die vijf seconden voor ik wakker werd.

Het is een beetje eenzaam zonder mijn dromen. Zonder het random tegen het lijf lopen van mensen die je mist. Zonder het opnieuw beleven van momenten die je koestert. Weg HD films. Hallo leegte. De oplossing (or so they say) voor mijn niet kunnen dromen debacle? Slaapmedicatie. Laat ik daar nou net geen voorstander van zijn.