Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst.
Bang voor wat zou kunnen gebeuren.

Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt
hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin.
Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar.
Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.

 

Als er een auteur is die een lezer kan laten smachten, dan is het wel Buddy Tegenbosch. Met Oog om oog laat hij je lang wachten op verlossende antwoorden op vragen die je vanaf het lezen van de flaptekst (!) in je hoofd hebt zitten.
De spanningsboog is enorm lang, maar absoluut niet langdradig.

Tegenbosch heeft een zeer prettige schrijfstijl en hanteert een goede schrijfwijze in dit verhaal. Hij maakt gebruikt van flashbacks die duidelijk worden aangegeven met een cursieve tekst en de verleden tijd. De rest van het verhaal is in tegenwoordige tijd geschreven, waardoor het verhaal spannender wordt omdat je dan het idee hebt dat alles nu direct gebeurt.

Hoofdpersoon J-j vertelt het verhaal. Ik moest even wennen aan zijn karakter, maar zijn mysterie hield me wel geïnteresseerd.
Alle personages in die boek spelen een belangrijke rol en worden goed uitgediept. Ik mag hen stuk voor stuk.

Het boek is niet weg te leggen. Iedere keer wilde ik verder lezen: wat is er gebeurd?
Al die pagina’s wordt er gewerkt naar een climax… En dan ben je teleurgesteld. Ik las de laatste pagina en dacht: wat? Is dat het?
Ik voelde me best bedrogen, als ik eerlijk mag zijn.

Toch, het boek is zeker aanrader en zeeer goed geschreven. En wellicht dat jullie het einde wel goed vinden :)

ster gevuldster gevuldster gevuld

Auteur: Buddy Tegenbosch cover oog om oog
Genre: Young adult
Datum verschijning: oktober 2015
ISBN: 9789000347599
Uitgeverij: Van Goor
Aantal pagina’s: 304