In Nederland hadden we Vrouwenvleugel en Celblok H al. Op Netflix is nu het tweede seizoen beschikbaar van Orange is The New Black, een Amerikaanse gevangenisserie die gebaseerd is op de autobiografie van Piper Kerman. De serie is taboe doorbrekend, subliem gecast, hilarisch, meeslepend en uniek op tv.

Plot

Piper Chapman (Taylor Shilling) lijkt het allemaal voor elkaar te hebben: verliefd, verloofd en plannen voor een eigen bedrijf met haar beste vriendin die ook zwanger is. Haar verleden achtervolgt haar als ze wordt opgepakt voor het smokkelen van drugsgeld voor haar ex Alex Vause (Laura Prepon). Ze wordt tot 15 maanden gevangenis veroordeeld, komt terecht in het fictieve Litchfield en hoewel ze heel erg haar best doet om een voorbeeldige gevangene te zijn, wordt ze al in haar eerste weken geconfronteerd met hoe het er in een gevangenis aan toe kan gaan. Ze maakt vriendin en vijand binnen een hele bijzondere groep vrouwen. Bekijk hier alvast de trailer:

Cast

Het is lang geleden dat ik zo’n subliem gecastte groep acteurs en actrices bij elkaar heb gezien. In de afleveringen wordt er naast het leven van Piper ook veel aandacht besteed aan het verhaal van de andere gevangenen. Iedereen (zelfs de bewaarders) komt uitgebreid aan bod. Mijn favoriete personage uit de serie is Suzanne ‘Crazy Eyes’ Warren. Uzo Aduba won een Emmy voor deze rol in Orange is The New Black en dit is meer dan verdiend. Suzanne is een labiele vrouw met een voorliefde voor literatuur en poëzie die een obsessie voor Piper ontwikkelt. Ze noemt Piper Paardenbloem en heeft Piper tot haar gevangenisvrouw gekroond. Ze schijnt een gewelddadig verleden te hebben en de medegevangenen noemen haar tot haar verdriet Crazy Eyes. Waarom? Dat kan ik het beste een filmpje laten zien :)

Ook het leven dat Piper en Alex samen hebben geleid wordt langzaam duidelijk voor de kijker. Hoe ze elkaar ontmoet hebben, wat ze met elkaar gedeeld hebben en hoe onafscheidelijk ze eigenlijk waren. Het leven kan soms raar lopen en uiteindelijk brengt het lot de twee in de gevangenis weer bij elkaar. De manier waarop ze weer vorm geven aan hun relatie (met de nodige ups en downs) nadat het vertrouwen van Piper is geschaad is bijzonder mooi om te zien.

Naast de onderlinge relaties wordt ook de diversiteit aan etnische groepen uitgelicht. De drie grootsten in deze gevangenis zijn de zwarte dames, de latina’s en de blanken, ieder met hun eigen hoofd. Zo staat Galina ‘Red’ Reznikov (Kate Mulgrew) aan het hoofd van de groep blanke vrouwen. Red heeft ook de leiding over de gevangeniskeuken waar ze er zo haar eigen inkomstenbron op nahoudt. Je leert Red kennen als een harde vrouw waar niet mee te sollen valt maar verderop ontdekken we een zachtere kant van Red. Zo zien we hoe ze drugsverslaafde gevangenen van de drugs af helpt.Orange Is The New Black Cast

Bekroond en bejubeld

Orange is The New Black is overladen met nominaties voor de grootste prijzen die er in Amerika te winnen zijn voor televisieprogramma’s. Tijdens de felbegeerde Emmy’s van dit jaar won Uzo Aduba zoals eerder gezegd de Emmy voor Outstanding Guest Actress en werd er nog een Emmy in de wacht gesleept voor Outstanding Single-Camera Picture Editing. Ook op het web wemelt het van de hoge reviews!

Dus…

Allemaal kijken! xD Zonder gekheid: ik heb me bij deze serie wederom schuldig gemaakt aan bingewatching. Ik had het geluk dat ik begon met het eerste seizoen toen het tweede seizoen net op Netflix verscheen. Nu moet ik wachten tot juni 2015 op het derde seizoen! De serie is een geweldige mix tussen drama en zwarte humor die maar weinig op tv te vinden is en waar ik ontzettend van kan genieten. Alle personages uit de serie zijn interessant en er wordt op een intrigerende manier gebruik gemaakt van flashbacks om de verhalen van de personages te vertellen.