Paper Towns

 

‘Negen jaar oud zijn ze en onafscheidelijk – Q (Quentin) en Margo Roth Spiegelman – als ze in het park een dode man vinden. Daarna hebben ze bijna tien jaar geen contact meer. Totdat Margo op een avond op het raam van Q’s kamer klopt. De dag erna is ze verdwenen…

De nacht voordat Margo verdwijnt, maken zij en Q een onvergetelijke tocht door de stad waar ze wonen. Ze nemen op creatieve wijze wraak op verschillende mensen: van het vreemdgaande vriendje van Margo, tot de sportheld die Q al jaren dwarszit.”

Als liefhebber van het werk van John Green had ik wellicht te hoge verwachtingen van dit boek. Na The Fault in our Stars was ik nog maanden onder de indruk van de personages, het verhaal en bovenal de brute eerlijkheid van John Green. Helaas had ik deze band met Q niet. Hoewel ik zijn vrienden werkelijk hilarisch vond, irriteerde ik me aan de enorme adoratie van Q ten opzichte van Margo. Ja ze is mooi, ja ze is intrigerend, nee ze is niet bepaald sympathiek.

Hoewel ik dus geen klik voelde met de hoofdpersoon van het verhaal, voelde ik wel een klik met zijn ietwat vreemde vrienden. ‘Radar’, zoals Marcus Lincoln genoemd wordt door zijn vrienden, is geobsedeerd door de website omnictionary, een soort parodie op Wikipedia die sinds 2012 ook werkelijk bestaat. Radar wijst Q regelmatig op zijn obsessie met Margo. Dit in combinatie met zijn ouders die zwarte kerstmannen verzamelen (hoe John erbij komt zou ik niet weten, maar cool is het wel) maakt hem een stuk sympathieker in mijn ogen. Ook Ben Starling, ietwat seksistisch maar wel hilarisch, wijst Q op het gedrag dat mij zo irriteerde.

Zoals altijd valt er niet veel aan te merken op de schrijfstijl van John Green. Om eerlijk te zijn is die gewoon fantastisch. Regelmatig barstte ik in grinniken uit ook al was ik de enige in de kamer. Toch kwam ik met moeite door het boek heen. De aanwijzingen van Margo volgden elkaar niet vlot genoeg op (of Q is gewoon te traag) en al met al heeft het me heel wat pogingen gekost totdat ik tot het einde kwam.

Al met al vond ik Paper Towns een beetje een tegenvaller in vergelijking met andere boeken van John Green. Toch kan John Green je weten te boeien, zelfs als je zijn hoofdpersoon niet mag. Daarom krijg Paper Towns van mij dan ook 3 sterren. De film ga ik een dezer dagen proberen te kijken, eens zien hoe Cara Delevingne en Nat Wolff Q en Margo vertolken.

ster gevuldster gevuldster gevuld

Originele titel: Paper Towns
Auteur: John Green
Genre: Young Adult
Datum verschijning: mei 2015
ISBN: 9789047707370
Uitgeverij: Uitgeverij Lemniscaat
Aantal pagina’s: 300