Om het rondje ‘Recepten uit Thailand, het Kookboek’ af te sluiten, heb ik voor jullie een heerlijk gerecht met vis uitgekozen.

Mochten jullie het boek ondertussen al in huis hebben gehaald, dan staat dit recept op bladzijde 282: Gestoomde vis met pompoen en kruiden.

Wat heb je nodig?

400 g tilapia, schoongemaakt en ontschubd
½ tl zout
2 sjalotjes, gehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl zwarte peperkorrels
3 korianderwortels, gehakt
1 el sojasaus
2 stengels citroengras, gehalveerd en gekneusd
8 dunne plakjes galanga (gember)
200 g pompoen, in 5-6 partjes

Verder heb je nog een (oven)schaal en een stoompan nodig.
Ik heb trouwens geen vis gekozen die nog schoongemaakt moest worden, maar juist eentje die al volledig schoon en ontschubd was.
Als je geen stoompan hebt, no worries, die had ik ook niet. Met een beetje creativiteit kun je er zelf eentje “maken”.
Ik heb zelf een grote pan gevuld met water en een ovenschaal die groot genoeg was om op de randen van de pan te liggen. Provisorisch: een stoompan!

Dit recept is trouwens easypeasy om te maken en het is vrij snel klaar.

foto 1 (2)

Wat moet je doen?

Zet de pan met water op het vuur en laat deze alvast borrelen/koken.
Ondertussen ga je de vis bereiden.

Heb je nog geen schone/ontschubde vis gekocht? Maak deze schoon, ontschub hem en wrijf hem in met zout.
Heb je wel een “kant en klare” vis gekocht? Wrijf hem dan direct in met zout.

Als tweede ga je de kruiden klaar maken. Hak de sjalotjes, knoflookteentjes en de korianderwortels fijn. Doe deze in een kom of vijzel samen met de sojasaus en zwarte peperkorrels en maal ze fijn totdat je een (grofgemaald) papje hebt.
Snijd de pompoen in parten – niet te dik, anders wordt hij niet snel gaar.

Kneus het citroengras en plaats deze met de galanga (gember) in de schaal. Je kunt ervoor kiezen om het papje in de vis te stoppen, maar ik heb ervoor gekozen om deze er op te smeren.
Nadat je dus het citroengras en de galanga in de schaal hebt gelegd, leg je de vis daar bovenop. Je smeert dan met een kwastje of lepel het papje uit over de vis. Mag best wat dikker, totdat het papje helemaal op is.

foto 3

Je legt de parten pompoen eromheen.
Check even of het water in de pan al kookt en zet dan de schaal er boven op.
Eventjes wachten (15 tot 20 minuten) en je vis is helemaal gaar gestoomd!

Het boek geeft de tip om de vis met rijst te serveren en dat is zeker ook echt een aanrader!

Bon appetit!

Klein tipje: heb je pompoen over? Maak er dan soep van. Heerlijk als voorafje!

foto 4