We genieten nog even van heerlijk nazomerweer maar Netflix komt alvast met een serie die de rillingen over je lijf zal laten lopen…

Sommige van de meest angstaanjagende personages uit de literatuur zoals Dr. Frankenstein, Dorian Gray en een aantal figuren uit Dracula liggen op de loer in de donkere straten van het Victoriaanse Londen in Penny Dreadful. Deze serie (van de makers van oa. Skyfall en Gladiator) is gemaakt voor liefhebbers van het horrorgenre. Wat Game of Thrones voor fantasy is, is Penny Dreadful voor horror. Bekijk hier alvast de trailer:

Plot

Penny Dreadful is een psychologische thriller waarin klassieke horrorverhalen worden verweven en het speelt zich af in 1892 in het Victoriaanse Londen. De setting alleen zorgt voor een dreigend en eng sfeertje. Als de politie in de eerste aflevering een aantal gruwelijke moorden onderzoekt blijkt dat Sir Malcolm Murray en de bijzonder mooie Vanessa Ives weten dat er iets anders, vooral iets duisters, aan de hand is. Ze roepen de hulp in van personages als Ethan Chandler en Dr. Victor Frankenstein voor hun zoektocht naar iemand die ze dicht naar het hart staat.

Penny-Dreadful-Cast

Cast

Penny Dreadful beschikt over een sterrencast. We zien Josh Hartnett (bekend van oa. Pearl Harbor) als Ethan Chandler. Een charmante Amerikaan die natuurlijk geen problemen heeft bij de dames in het donkere Londen. Maar achter die charmes gaan duistere geheimen schuil. Hij rent ergens voor weg maar zijn verleden lijkt hem in te halen. Ethan is een scherpschutter en werkt in het circus. Zijn plannen om met het circus naar Parijs te trekken worden onderbroken als Vanessa Ives (Eva Green te zien in Casino Royale) een beroep doet op zijn vaardigheden.

Het personage Vanessa intrigeerde me vanaf de eerste minuut. Ze is een erg mysterieuze vrouw, mooi op een donkere manier, die geheimen en gevaar uitstraalt. Ze observeert alles om haar heen en is ook een deskundig medium. Haar bovennatuurlijke gaven zijn krachtig en nuttig voor de mensen om haar heen maar tegelijkertijd ook een zware last voor haar. Haar innerlijke demonen zijn heel echt voor haar en haar omgeving en ze dreigen haar relaties, haar geestelijke gezondheid en zelfs haar leven te vernietigen. Dat Eva Green een uitmuntende actrice is, bewijst ze al in de eerste aflevering als een seance niet helemaal verloopt zoals van te voren aangenomen.

Vanessa-Sir-Malcolm

We leren Vanessa kennen als de partner in crime van Sir Malcolm Murray (Timothy Dalton), een ontdekkingsreiziger die op zoek is naar zijn dochter. Zijn huis is tot de nok gevuld met prachtige souvenirs van zijn ontdekkingsreizen maar van een gezin ontbreekt ieder spoor. Hij is vastbesloten om met de hulp van Vanessa in het verleden gemaakte fouten te herstellen, maar hij weet niet dat de zwaarste reis nog voor hem ligt.

We zien ook nog wat bekende gezichten verschijnen in een gastrol, bijvoorbeeld Helen McCrory die we kennen als Narcissa Malfoy in de Harry Potter films.

Wat vind ik er nu eigenlijk van?

Goede, onvoorspelbare horrorseries zijn er maar weinig. Je kunt Penny Dreadful naar mijn mening zien als de betere variant van Supernatural. Ik twijfelde voor ik begon met kijken of het wel een geslaagde actie was om al die personages uit de literatuur samen te voegen in een tv-serie. Makkelijker gezegd: Ik twijfelde aan de originaliteit. We kennen het allemaal wel een beetje want ook in The League of Extraordinary Gentlemen zien we deze personages samen in een film die voor mijn gevoel ook maar wat twijfelachtig was. De uitvoering van Penny Dreadful is daarentegen zo goed dat de makers ervoor zorgen dat alles wat je weet over deze personages uit je geheugen verdwijnt.

Naast de personages komen ook andere creaties uit het duister gekropen. We zien vampieren (zucht… alweer), spoken en geesten uit het oude Egypte. De verhalen die verteld worden over de oude Egyptische cultuur vind ik ontzettend interessant en is tegelijkertijd niet overbodig in de serie. Er is natuurlijk wat bloed en narigheid te zien en het zou blijkbaar niet bij een serie van deze tijd horen als er geen bloot te zien zou zijn. Dit wordt alleen op zo’n manier in beeld gebracht dat het bedoeld is om de kijker te choqueren en het duurt niet onnodig lang.

Penny Dreadful is een goede horrorserie die erin slaagt om bekende personages bij elkaar te brengen zonder dat het saai, voorspelbaar of te cult-achtig wordt. Heerlijk om te kijken als de dagen straks weer korter worden…. Als je durft tenminste.