Van Unieboekspectrum ontvingen we een digitaal recensie exemplaar vanThailand, het kookboek. Het boek vertaalt de sfeer van The land of the Smile in een prachtig uitgevoerd boek vol met klassieke gerechten, achtergrondinformatie over de keuken van de regio’s en de mooiste foto’s. Omdat we het allemaal leuk vinden om in de keuken te staan, hebben we met z’n allen besloten een recept te kiezen uit Thailand, het kookboek.

Vorige week hebben jullie het eerste recept uit Thailand, het kookboek kunnen lezen van Melanie en deze week ben ik aan de beurt! Voor mij was dit vooral een leuke uitdaging, omdat ik zelf jaren geleden op vakantie ben geweest in Thailand, dit was een van de beste vakanties die ik in het verre buitenland heb gehad en het eten daar sprak mij ontzettend aan. Echter staan er in dit prachtige kookboek zoveel verschillende recepten, dat het moeilijk kiezen was voor mij en mijn (kook)partner. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor een recept waar ik in Thailand meer dan eens van heb zitten smullen. Het gaat hier om de geroerbakte kip met cashewnoten, tijd om dit heerlijke gerecht eens zelf proberen te maken dacht ik zo!

De ingrediënten voor 4 personen
250 mlplantaardige olieingrediënten
75 g rauwe cashewnoten
3 gedroogde rode Spaanse pepers, zonder zaadjes en in stukjes van 4 cm
400 g uitgebeende kippendijen of kipfilet, zonder vel, in hapklare stukjes
½ kleine ui, in ringen
2 el oestersaus
1 tl tafelsuiker
4 bosuitjes, in stukjes van 4 cm

Ik moet hierin wel toegeven dat ik zelf niet gekozen heb voor stukjes van 4 cm, maar van ongeveer 2 cm. Dit omdat ik geen liefhebber van van grote stukken groente in mijn maaltijden. En ook de gedroogde pepers heb ik vervangen door verse Spaanse pepers. Verhit de olie in een wok op matig-laag vuur en bak de cashewnoten 5–6 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. cashewnoten
Doe de gedroogde pepers in de wok en bak ze 20–30 seconden, of tot ze donker worden en flink geuren. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Doe de stukjes kip in de wok en bak ze ongeveer 5 minuten, of tot ze gaar en goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Giet de olie op 1 eetlepel na af en zet de wok op matig vuur. Roerbak de uienringen 1 minuut en roer er de oestersaus en suiker door. Voeg de kip, cashewnoten en bosuitjes toe en blijf 1 minuut roeren. Zet de wok van het vuur, strooi er de gebakken, gedroogde pepertjes over en zet het gerecht op tafel.

Ik heb er voor gekozen om dit gerecht samen met pandan rijst te eten. HIMG-20151018-WA0015et resultaat was verrukkelijk en zeker voor herhaling vatbaar. Mijn (kook)partner en ik denken dat hoe vaker we dit maken, hoe lekkerder het zal worden en volgens mij gaan wij dit gerecht echt wel vaker bereiden. Verder weet ik zeker dat door deze geslaagde eerste kennismaking wij Thailand, het kookboek  in de toekomst vaker zullen raadplegen!