Gwendolyn Shepherd heeft het helemaal gehad. Met het stomme tijdreisgen waarmee ze is opgezadeld en met de geheimzinnigheid van de Wachters. Waarom vertelt niemand haar ooit iets? De reden dat ze per se naar dat verschrikkelijke bal in de achttiende eeuw moet, bijvoorbeeld. En Gideon kan ze al helemaal niet meer luchten of zien. Heeft hij zijn verliefdheid echt alleen gespeeld om de graaf van Saint Germain tevreden te houden? Ze besluit om samen met haar beste vriendin Leslie, de waterspuwergeest Xemerius en haar allang overleden opa op onderzoek uit te gaan. Dan gebeurt er iets waardoor Gwendolyns leven nog een keer op z’n kop wordt gezet. Een confrontatie met de graaf van Saint Germain is onvermijdelijk en Gideon is hierbij onmisbaar. Zullen ze samen het kwaad overwinnen? En zal het gebroken hart van Gwendolyn nog gelijmd kunnen worden?

Het laatste deel van deze Edelsteentrilogie is het dikste wat betreft het aantal pagina’s. Al gebeuren er niet eens zo heel veel verschillende gebeurtenissen. Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn en die vragen opwekken en het lijkt wel of auteur Kerstin Gier hier meer tijd en ruimte (als in aantal woorden en pagina’s) heeft genomen dan in de andere twee delen.

Alle antwoorden die je tijdens het lezen van Robijnrood en Saffierblauw hebt gekregen, krijgen allemaal een antwoord. Stuk voor stuk. Sommige antwoorden zijn te verwachten, anderen totaal niet en daarom kunnen de laatste behoorlijk shocking zijn. Vermakend, maar shocking.

De spanning in Smaragdgroen is behoorlijk nagelbijtend. Ik kreeg als lezer vaak de neiging om naar het aantal nog-te-lezen-pagina’s te kijken. Dat gebeurde in de zin van: zo weinig pagina’s, maar waar gaat het verhaal heen???

Gwenny is in dit deel, naar mijn idee, het meest te verdragen. Soms kon ze zo irritant koppig en heel erg jong doen, maar in Smaragdgroen was ze zeer verdraaglijk en was alles te begrijpen. Ook Gideon werd een stuk aangenamer en gewoon alles en iedereen – echt ALLES en IEDEREEN – viel op zijn plaats en alle puzzelstukjes vielen samen en opeens leek alles zo logisch en dacht je: had ik dat werkelijk niet zin kunnen aankomen?

Als je dan goed terug gaat denken, dan wel… maar op het moment van lezen wordt je zo into the heat of the moment gezogen dat je niet verder nadenkt dan dat Gwenny en haar vrienden doen.

Smaragdgroen is voor mij een prachtige afsluiter van een zeer verslavende trilogie. Dikke aanrader!

 

ster gevuldster gevuldster gevuldster gevuldster leeg

Auteur: Kerstin Gier   cover smaragdgroen
Originele titel: Smaragdgrün
Serie: Edelsteentrilogie #3
Uitgever: BlossomBooks
Genre: Young Adult – Fantasy
Datum uitgave: november 2013
Aantal pagina’s: 472
ISBN: 9789020679397