Gezonde voeding is belangrijk voor ons mensen. Als je last hebt van stress kan voeding een rol spelen bij het verminderen van klachten en de nadelige gevolgen ervan. Wat zou je dan beter wel of liever niet moeten eten?

Er wordt gezegd dat ons lichaam zo is ingericht dat als we stress ervaren we automatisch minder eetlust hebben. Niet altijd dus want ik betrap mezelf er ook wel op dat ik uitwijk naar comfort food, makkelijk eten met veel verzadigde vetten en suikers. Maar om te bepalen welke voeding we beter zouden kunnen laten staan en welke voeding we beter iets meer tot ons kunnen nemen moeten we natuurlijk eerst herkennen en vooral erkennen dat we, in dit geval, ongezonde stress ervaren.

Stressed-out.jpgIk hoor mensen wel eens zeggen dat stress vage klachten geeft en moeilijk te herkennen valt. Zelf ben ik het hier niet helemaal mee eens. De klachten zijn makkelijk te herkennen echter worden ze, naar mijn mening, te vaak toegeschreven aan andere oorzaken. Stress ondervinden kan namelijk een tijdje heel lekker voelen! In werkelijkheid denk ik dat er maar weinig zaken zijn die zoveel signalen afgeven als stress. Jammer genoeg is er geen meter op de markt die precies kan aangeven wat ons stressniveau is en wanneer het tijd wordt om maatregelen te nemen. Wel is vastgesteld dat een hoger adrenalinegehalte op gezonde stress duidt en dat het bloed bij ongezonde stress meer cortisol bevat.

Ieder mens blijft natuurlijk anders waardoor ieder fysiek, gedragsmatig en mentaal op zijn of haar eigen manier reageert. De eerste signalen die ik herken als ik ongezonde stress ervaar?

  • Moeite met concentreren
  • Vergeetachtigheid
  • Stemmingswisselingen
  • Slaapproblemen
  • Lusteloosheid

Terug naar de voeding. Als ik tijdens mijn burn-out had geweten wat ik nu weet, was ik misschien heel anders met mijn voeding omgegaan. In ieder geval is het verstandig om bepaalde soorten voeding te vermijden als je stressklachten ervaart. Als eerste: suiker.

SuikerSuiker geeft je energieniveau vaak een korte boost, maar dit betaal je net zo hard weer terug. Als je op een dag teveel suiker tot je neemt zorgt dit ervoor dat je bloedsuikerspiegel te vaak en te veel uit balans is. Je energieniveau schiet omhoog maar ook net zo hard weer omlaag in een onvermijdbare dip en resulteert dan in nog meer disbalans.

koffieHet drinken van te veel koffie of andere drankjes waar veel cafeïne in zit, veroorzaakt een stijging in je al verhoogde cortisolniveau. Deze stijging zorgt ervoor dat je je nog gejaagder of gestrest voelt. Andere energieverpesters zijn alcohol, nicotine, stimulerende drugs, zoetstoffen met suiker als ingrediënt, eten dat uit de fabriek komt, alle bewerkte producten en natuurlijk verzadigde vetten.

Welke voeding is dan wel goed voor je als je klachten ervaart?

Als eerste voeding met veel B-vitamines. Aanhoudende stress berooft je van deze vitamines. Producten waar veel B-vitamines in zitten zijn o.a. asperges, champignons, broccoli, bananen, noten, zaden, eieren en avocado’s.

Vitamine CDaarnaast is ook Vitamine C heel erg belangrijk. Het tot je nemen van producten die veel vitamine C bevatten zorgt ervoor dat je verhoogde cortisolniveau sneller daalt. Natuurlijk is het ook een sterke anti-oxidant die schadelijke processen tegengaat waardoor de algehele weerstand tegen ziekte toeneemt. Voedingsmiddelen met veel vitamine C zijn: broccoli, paprika’s, kool, aardbeien, waterkers, bramen, citroenen, tomaten, citrusvruchten, bloemkool. Het slikken van extra Vitamine C als de dokter geen tekort bij je heeft geconstateerd is alleen maar goed voor hele dure urine.

Bij stressklachten is er vaak een verhoogde behoefte aan magnesium. Magnesium is hèt antistress-mineraal dankzij een kalmerende werking op spieren en bloedvaten. Magnesium vind je in: noten (cashew, amandelen), bananen, rozijnen, avocado, zaden, kelp, knoflook, zeewier, schelpdieren, quinoa en bittere chocolade.

Groene thee bevat ingrediënten die een gunstige invloed hebben op stress, zoals L-theanine. Als je 4-5 kopjes per dag drinkt, kan dit je ontspanningsgevoel bevorderen.

Om stress echt de baas te kunnen zijn zou het ook verstandig zijn om je naast goede voeding ook op een aantal andere zaken te richten. Onderzoek heeft aangetoond dat 30 minuten lichaamsbeweging per dag, 3 tot 4 dagen per week, voor een periode van 4 maanden al net zo effectief kan zijn als het gebruik van antidepressiva. Goede, gezonde en vooral diepe slaap kan een bijdrage leveren aan het onder controle houden van je cortisolspiegel.

Maak bewuste keuzes, eet gezond en lekker, zorg voor voldoende slaap, beweeg en nog belangrijker: lach!