Vandaag is het weer zover: Top Ten Thursday, georganiseerd door De Lady Library!
Iedere donderdag kunnen blogs meedoen met hetzelfde thema.

Met vandaag: Favoriete boeken uit mijn jeugd.

Patricia kwam in haar jeugd niet verder dan Pinkeltje en Romana en Ragebol dus mag ik deze week de TTT invullen. Ik heb aardig wat boeken verslonden tijdens mijn jeugd dus een top tien in elkaar zetten blijkt niet zo makkelijk te zijn. De titels staan, als ik heel eerlijk moet zijn, eigenlijk een beetje in willekeurige volgorde.

Twintigduizend mijlen onder zee – Jules VerneJules Verne - 20000

We hadden op de basisschool een klein bibliotheekje en ik kan me nog goed herinneren dat ik de hele reeks blauwe boeken die op een van de planken stond er wel heel erg mooi uit vond zien. Een van mijn favoriete verhalen van Jules Verne is Twintigduizend mijlen onder zee.

Alleen op de wereld – Hector Malot

Een van mijn lievelingsboeken als kind en misschien nu nog wel een beetje. Wie heeft er niet meegeleefd met Remi?

De wereld van Sofie – Jostein Gaarder

Ik kon helemaal verdwalen in deze dikke pil. Het is een verhaal over de geschiedenis van de filosofie. Sofie is een meisje van 15 en ze heeft een hele ruime blik op de wereld. Ze is nieuwsgierig, intelligent, geïnteresseerd in filosofische vragen en kan alles ontzettend snel begrijpen. de wereld van sofieAls ze een briefje toegestopt krijgt waar Wie ben jij? op staat, begint ze zich meteen af te vragen of ze eigenlijk wel weet wie ze daadwerkelijk is. Het is een soort speurtocht waarin je kennismaakt met grote denkers uit de geschiedenis. Erg interessant en leuk om de soms taaie theorie in een verhaal terug te lezen.

De Babysitter – R.L. Stine

Ik denk een van de spannendste boeken van R.L. Stine! Alleen zijn in een griezelig huis, enge telefoontjes krijgen en geklop op de deur… brrrr….

Wolf – Jan Postma

De verhalen over Arne en Paul Westra, zoons van een rechercheur, en de ooit gevonden herdershond Wolf zijn misschien niet de beste verhalen maar wel ontzettend spannende. Toen ik eenmaal begon met lezen wilde ik het ook in een ruk uit hebben en dat was eigenlijk voor ieder boek in de serie zo.

De vijf 7 en de spooktreinDe Vijf – Enid Blyton

Van deze boeken stonden er een aantal bij mijn oma in de kast en de rest heb ik in bulk bij de bieb geleend tijdens een vakantie. Een serie spannende verhalen over vier kinderen (Julian, Dick, Annie en George eigenlijk Georgina) en de hond Timmy. In de zomervakanties komen ze allemaal bij elkaar en ze beleven de gekste avonturen.

De Griezelbus – Paul van Loon

Meerdere griezelverhalen in een boek die omgeven worden door een hoofdverhaal. De boeken gaan over de mysterieuze schrijver P. Onnoval (een anagram; als je de naam verdraait zie je dat je P. van Loon krijgt) en zijn vreemde verhalenboek De Griezelbus, en zijn bus die dezelfde naam draagt. Onnoval gebruikt deze verhalen om de kinderen in zijn macht te krijgen. Keer op keer dreigen kinderen door zijn bus en verhalen in de val te lopen en moeten ze al hun moed en verstand gebruiken om Onnoval te verslaan. Niet alle verhalen waren even boeiend maar griezelig waren ze zeker!

De Heksen – Roald Dahlde heksen - roald dahl

Bijna alle boeken van Roald Dahl zouden in dit lijstje kunnen staan want ik heb ze stuk voor stuk met veel plezier gelezen. Naast de Heksen vond ik ook Mathilda, Sjakie en de Chocoladefabriek en de Griezels hele leuke boeken.

Snuf de Hond – Piet Prins

De serie begint tijdens de Tweede Wereldoorlog als Nederland gebukt gaat onder de Duitse bezetting en weesjongen Tom bij zijn oom, Friese boer Tjerk Verhoef, de zorg krijgt over Snuf, een Duitse herder. De hond wordt afgericht door de mysterieuze onderduiker Haaksma. En het is dankzij deze vakkundige africhting dat Snuf in staat is zijn baasje en zijn vrienden uit vele avonturen te redden. Ik had het boek binnen no time uit en ik betrapte mijn vader er af en toe op dat hij er ook in las. De hele serie heb ik zo snel gelezen dat ik ze nu het liefst nog eens zou willen lezen.

Dit was mijn top tien favoriete boeken tijdens mijn jeugd. Welke boeken las jij graag?