Stel je een wereld zonder regenbogen voor, een lege doos die voller is dan ze op het eerste gezicht lijkt, een mysterieuze zwarte steen op de zuidpool, een wonderlijke kermisattractie in het oude Canterbury en een meisje dat noodgedwongen door het leven gaat als menselijke vergeetput. In negentien verhalen verkent de Vlaamse auteur Tom Thys de grenzen van horror, magisch realisme, science fiction en alles wat daartussen ligt, soms doordrenkt van zwartgallige humor, dan weer overladen met melancholie. Hij neemt de lezer mee van de Antwerpse ondergrondse metro naar het zinderend hete Australië, van de onherbergzame Barentszee in 1596 naar het dak van een wolkenkrabber in de futuristische stad Cytrica. Maak kennis met de geniale uitvinder Canavan, met Agnes die een monsterlijke metamorfose ondergaat en met de levendige verbeelding van kleine Georgie. Volg de heldhaftige pastoor Seraphin in zijn strijd tegen het kwaad en aanschouw het nieuwste kunstwerk van de mysterieuze Samaranq.

Voordat ik begon met het lezen van Volmaakt monster, was ik enigszins sceptisch. Over het algemeen lees ik zelf namelijk niet vaak horror, maar voornamelijk thrillers. Toch besloot ik uit mijn comfort zone te stappen en deze verhalenbundel te lezen.

Het eerste verhaal sprak mij in eerste instantie niet aan, het was een nogal vreemd verhaal met een nog vreemder einde. Ik weet nog steeds niet wat ik ervan vind. Gelukkig heb ik de moed niet opgegeven en doorgelezen. Er waren veel verhalen en ik moest toch wel wennen aan het horror deel, zelf is mijn fantasie namelijk niet heel groot. Toch is het zo dat hoe meer verhalen je leest, hoe beter je erin komt. De beste verhalen stonden op het laatst.

Over de personages kan ik niet veel vertellen, behalve dat ze allemaal heel bijzonder zijn, de een apart, de ander uniek en weer een ander is een monster.

De laatste verhalen in het boek spraken mij meer aan, sommige heb ik dan ook met een mengeling van ontzetting en toch ook interesse gelezen.

Als je van horror houdt is dit een verhalenbundel waar jij je in kunt verliezen. Helaas blijkt dat horrorverhalen niet voor mij zijn weggelegd. Mijn persoonlijke conclusie is dat is toch liever thrillers en romans lees.

Als ik een horror liefhebber zou zijn zou het boek 3 sterren hebben ontvangen, maar in mijn geval kan ik er maar 2 geven.

ster gevuldster gevuld

 

cover volmaakt monster

Originele titel: Volmaakt monster
Auteur: Tom Thys
Genre: Fantasy – Horror
Datum verschijning: oktober 2014
ISBN: 789490767808
Uitgeverij: Zilverspoor
Aantal pagina’s: 316