We willen allemaal succesvol zijn. Iets van ons leven maken. We gaan naar school en luisteren naar leraren die denken te weten wat het pad naar dat succes is. Ze sporen ons aan verder te studeren zodat we eindigen met een goede baan in een groot bedrijf waar we onderaan de ladder beginnen met het bouwen aan onze carrière.

Ik heb nooit (echt) geluisterd naar de carrière adviezen van mijn leraren. Veel liever haalde ik inspiratie en adviezen uit gesprekken of ervaringen van anderen. Of dit nu mensen uit het echte leven zijn of fictieve personages uit series, films of boeken. Een van die mensen waar we – naar mijn mening- veel van kunnen leren is Harvey Specter uit de serie ‘Suits’. Wie wel eens een aflevering heeft gezien, weet dat Harvey een top advocaat is en dat hij ons heeft laten zien dat je met bepaalde vaardigheden en het vermogen om out-of-the-box te denken je eigen pad naar succes kunt creëren. ‘Welkom in 2015 mensen, tijd om je leven in eigen handen te nemen’ zou Harvey gezegd kunnen hebben. Maar welke lessen kunnen we leren van Harvey?

harvey5

Je leven zal saai zijn als je geen risico’s durft te nemen

Risico’s durven nemen is een cruciale factor in het bereiken van succes. Het vermogen om risico’s te durven nemen, gepaard met wat geluk, kan ervoor zorgen dat je carrière van saai en een moetje in spannend en bewogen verandert. Risico’s nemen is soms een noodzakelijk onderdeel van het leven waar je een flinke dosis adrenaline voor terugkrijgt. Natuurlijk is het wel belangrijk om te begrijpen welk risico je neemt en met welk doel. Blind een risico nemen zonder de consequenties te overdenken zou er wel eens voor kunnen zorgen dat je van een koude kermis thuiskomt.

harvey1

Je zult nooit winnen als je alleen je verliezen wilt minimaliseren

Met achterover leunen en afwachten is nooit iemand succesvol geworden. Wil je iets bereiken dan zal je er zelf achteraan moeten gaan, de wereld in, tot het einddoel in zicht is. Mocht er zich een kans voordoen dan bestaat er in het hoofd van Harvey geen reden waarom je deze niet aan zou grijpen. Probeer niet quitte te spelen of je verliezen te minimaliseren. Een denkwijze die  volgens Harvey zwakte uitstraalt en uiteindelijk een belemmering kan vormen op jouw pad naar succes.

harvey3

Door je aan de regels te houden kom je nergens

Soms werken de sociale regels die we als samenleving hebben om onze alledaagse handelingen te reguleren je meer tegen dan dat ze in je voordeel werken. Het is belangrijk om te onhouden dat regels er zijn om gebroken te worden, zeker als die regels een belemmering vormen in het behalen van je doelen.

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat je alle regels aan je laars moet lappen, maar ben niet bang ze af en toe te buigen als de tijd is gekomen. Jij denkt misschien na over het buigen van de regels, maar de competitie doet dat ook. Kom niet op achterstand door te denken dat je een barmhartige Samaritaan bent terwijl de competitie in de tussentijd bij iedere kans die zich voordoet de regels buigt en jou verslaat voor je het ziet aankomen.

harvey6

Pas je strategie aan op basis van emotionele reacties van mensen op bepaalde punten

Een van de grootste problemen die mensen in het zakenleven ondervinden is dat ze afhankelijk zijn van logica tijdens het maken van beslissingen. Hoewel het niet meer dan normaal is om op basis van logica beslissingen te maken, kan ook dit schadelijk zijn in bepaalde situaties. Als we ‘Suits’ als voorbeeld nemen is het niet echt logisch om iemand aan te nemen die op papier geen advocaat is.

Het is het vermogen om in te zien dat deze persoon veel potentieel heeft en dat hem aannemen een van de beste beslissingen is die je kunt maken om aan de top te blijven. Mensen in de zakenwereld zijn vaak slim – of denken slim te zijn – en beschikken over een groot logisch denkvermogen. Maar zoals al eerder gezegd: logica brengt je maar tot zo ver. Als je echt groot wilt zijn, zul je ook moeten leren om mensen te lezen. Als je de emoties van anderen kunt lezen en begrijpen, onttrek je informatie van die ander waar je nooit aan zou komen met enkel je logisch denkvermogen.

harvey7

Je voorkomen is net zo belangrijk als je talenten

Het eerste waar mensen op letten als ze je voor het eerst ontmoeten is de manier waarop je gekleed bent. Er zijn genoeg mensen die dit detail over het hoofd zien en er minder waarde aan hechten maar het is toch belangrijk en cruciaal voor je succes. De manier waarop je je presenteert staat in directe relatie met de manier waarop de ander je waarneemt. Je wilt natuurlijk dat anderen je serieus nemen vanaf het moment dat je over de drempel stapt, tot het moment dat je met de handtekening de deur uit gaat.

harvey8

Harvey is een mentor en zegt tijdens de afleveringen veel dingen waar je iets aan zou kunnen hebben. Een van zijn uitspraken die mij persoonlijk veel doet is ‘I don’t get lucky, I make my own luck.’

Maak je eigen geluk door het hebben van een doel in je leven, door te geloven dat je voorbestemd bent om op jouw manier grote dingen te doen en door door te zetten als je geconfronteerd wordt met tegenslagen. Volg je eigen moreel kompas. Doe goede dingen. Help anderen. Maak op jouw manier een verschil in deze wereld. Heb vertrouwen. Creëer je eigen meesterwerk. En win.