Lia en Cassie waren beste vriendinnen. Wintermeisjes, bevroren in graatmagere lichamen. Maar nu is Cassie dood. Lia’s moeder is druk met het redden van andere mensenlevens. Haar vader is druk met zijn eigen zaakjes. Haar stiefmoeder Jennifer weet zich geen raad. En het stemmetje in Lia’s hoofd zegt haar steeds opnieuw dat ze zich moet beheersen, sterk moet blijven, meer moet kwijtraken, minder moet wegen. Als ze op deze voet doorgaat – dun, dunner, dunst – verdwijnt ze misschien wel helemaal….

Wintermeisjes is een boek met een best zwaar onderwerp.
Hoofdpersonage Lia heeft een eetstoornis, en zo heeft haar (voormalige) beste vriendin Claire dat ook.

Lia vertelt het hele verhaal, welke is verdeeld in chronologische stukken. Ze geeft flashbacks die duidelijk te zien zijn en ze geeft haar gedachten goed weer.
De auteur heeft gebruik gemaakt van doorgehaalde woorden, waardoor je leest wat Lia werkelijk denkt en wat ze zegt – iets wat voor het tegenovergestelde is.

afb wintergirls

De wereld ziet er in de ogen van Lia normaal uit, alleen haar gedachtegang over eten is best angstaanjagend en zeer obsessief.
Als je – als ik – geen moeite hebt met dingen te eten en je niet druk maakt om wat je eet, dan is het best vreemd om te lezen dat calorieën iemand zoals Lia bezig kunnen houden.
Al wordt er niet echt uitgelegd waarom Lia zo denkt, maar wel wat ze precies denkt over eten en wat ze zelf ziet als ze in de spiegel kijkt. Haar visie op het menselijke lichaam – vooral die van haar zelf – wordt heel duidelijk weergegeven. Het klinkt misschien raar, maar dit onderwerp – verhaal – was daarom best interessant (ik wilde fascinerend gebruiken, maar dat vond ik niet zo passend).
Al is het een fictief verhaal, ik denk dat ik toch weer wat heb geleerd.

Lia vertelt op een heel interessante manier haar verhaal, waardoor je als lezer blijft lezen. Hoewel ze wat aspecten/onderwerpen herhaalt, lijkt het niet alsof ze in herhaling valt omdat ze iedere keer een andere herinnering erbij haalt. Dat is ook iets waardoor het hele verhaal interessant blijft.

Wintermeisjes is een interessant verhaal. Zeker voor de liefhebbers van comptemporary verhalen.

ster gevuldster gevuldster gevuldster gevuld

cover wintermeisjesOriginele titel: Wintergirls
Auteur: Laurie Halse Anderson
Genre: Contemporary
Datum verschijning: 2009
ISBN: 9789048807253
Uitgeverij: Moon
Aantal pagina’s: 283