Viviane wordt bevrijd uit haar eeuwig duistere gevangenis. Nachtelf! is het enige wat ze hoort. In haar vlucht komt ze in het spoor van een teleportatie terecht. Zo wordt ze gevonden in de gang van Horos, een opleidingsinstituut voor creaturen met een sofia hoger dan zestig. 
Ze mag blijven om haar vaardigheden te ontwikkelen. Maar wie is ze? Ze heeft geen herinneringen aan vroeger, behalve dat verschrikkelijke duister.
Al snel leert ze dat Horos veel geheimen kent. Het schoolhoofd en de docenten doen er alles aan om Viviane af te schermen van de angstaanjagende waarheid.
Is Viviane de beloofde bevrijder van het juk van ZIJ, of juist Haar instrument van vernietiging? (bol.com)

Wederom een recensie van een debuut op onze site! Ik ontdek graag nieuw talent en vooral van Nederlandse bodem, omdat ik weet dat Nederland enorm veel schrijftalenten bevat. Het is uiteraard extra leuk als mijn collega’s van Zilverbron/Zilverspoor in die talentenpool zitten.
Vandaar dat ik ook Zij wilde lezen van collega Merel Rombout. Een boek dat, net als mijn eigen Verslaving, onder Young Adult valt.

Zij is een enorme dikke pil, die me af en toe wel even liet afschrikken. Dan dacht ik: “oei, moet ik nog zoveel?” Dat klinkt een beetje negatief en om eerlijk te zijn, is dat ook wel een beetje zo bedoeld.
Er zitten namelijk wat minpuntjes aan dit gave verhaal van Merel Rombout, die ik even voor jullie ga bespreken:

*** Let op: deze recensie kan spoilers bevatten ***

Wat mij gedurende het verhaal enorm opviel en waar ik me behoorlijk aan ergerde, was dat voor hoofdpersoon Viviane alles soepel verliep. Alle trucs en nieuwe gaven kon ze in één keer goed of als mensen boos op haar waren dan was dat na een halve pagina’s ook alweer goed. En dat vond ik erg jammer voor het verhaal. Het kwam erg ongeloofwaardig over. Ze heeft de hoogste score van alle leerlingen op school, alle docenten mogen haar, alle medeleerlingen vinden haar aardig, iedere jongen wil met haar uit. Snappen jullie wat ik bedoel? Best saai, eigenlijk.

Daarnaast zijn de gebeurtenissen in het verhaal behoorlijk cliché: de jongen voor wie ze valt, alles gaat haar goed af… en nog veel meer.

Het einde van het verhaal eindigt met een cliffhanger. Ik neig naar het hebben van het idee dat de auteur dit als een grote verrassing wilde brengen, maar ik had het al door vanaf de eerste paar bladzijden van het verhaal. Het kón gewoon niet anders. – Zo cliché is het dus.

Maaarrrr er zitten ook erg leuke, goede en gave elementen in het verhaal.
Als eerste de wereld: een geheel nieuwe wereld vol elfen, feeën, vampiers, weerwolven met een geheel eigen geschiedenis, politiek, etc. Erg leuk en goed doordacht. Het mooie vind ik dat de auteur veel boeken laat terugkomen in het verhaal. Hiermee doel ik op hoofdpersonage Viviane die veel boeken leest in de bibliotheek en wat ze leest, wordt ook echt uitgeschreven. Dus niet alleen Viviane krijgt de informatie, maar jij als lezer dus ook en daardoor raak je nog meer in de wereld van het boek verzeild.

Als tweede de personages: hoewel alles goed afgaat voor Viviane, is ze wel een prettig personage om je mee te laten sleuren door het verhaal. Soms switched de auteur naar een ander perspectief, maar ze creëert wel de juiste diepgang per personage, al mocht Viviane naar mijn idee wel wat meer pit hebben.

Als derde haar schrijfstijl: Merel Rombout heeft een prettige schrijfstijl waardoor het boek erg lekker leest. Soms wat te veel beschrijvend – show, don’t tell, zeiden ze mij altijd maar ik mis het stukje “show” een beetje. Er wordt iets te veel verteld, zeg maar. Daarnaast vind ik soms dat ze te veel informatie geeft, waardoor ik gauw de neiging had om de pagina niet echt te lezen maar te scannen.

Zij is een heerlijk boek voor de liefhebbers van Young Adult boeken. Qua belevenis is het verhaal een mix van de bekendste YA-verhalen zoals de Harry Potter serie en de Fallenserie.

ster gevuldster gevuldster gevuldster half ingevuldster leeg

Auteur: Merel Rombout cover zij
Originele titel: Zij
Uitgever: Zilverbron
Genre: Young Adult – Fantasy
Datum uitgave: april 2014
Aantal pagina’s: 476
ISBN: 9789490767563

Wij bedanken uitgeverij Zilverbron voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar!

(Doordat mijn camera’s kapot zijn, ben ik helaas niet in staat om een foto van het boek te maken. Deze zal volgen zodra alles weer in orde is.)